Hüvelygyűrű

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,7%1

A hüvelygyűrű egy 54 mm átmérőjű, puha műanyagból készült gyűrű, amely kétféle hormont (progeszteront és ösztrogénszármazékot) tartalmaz, kifejezetten alacsony mennyiségben. Hormontartalma a tápcsatornát kikerülve, a 21 napos ciklus alatt egyenletesen és kíméletesen szívódik fel a hüvelynyálkahártyán keresztül. Mindössze havonta egyszer kell vele foglalkozni, amikor (hasonlóan, mint egy tampont) felhelyezzük, majd 3 hét múlva eltávolítjuk. Családtervezés esetén is ideális megoldás, hiszen az alacsony hormontartalom pár nap alatt kiürül a szervezetből.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

 • két ujjunkkal csípjük össze a gyűrűt, majd kényelmes testhelyzetben helyezzük fel a hüvelybe (hasonlóan, mint egy tampont)

 • a gyűrű ezután felveszi a hüvelyizomzat alakját, így biztosan a helyén marad (szex során sem zavaró, azonban, ha mégis, maximum 3 órára kivehető)

 • a gyűrű 3 hétig marad a hüvelyben, majd 1 hét szünet következik (ekkor jelentkezik a havi vérzés)

Előnyök:

 • megfelelő használat esetén 99,7%-os védelem

 • havi egyszeri odafigyelés

 • könnyen felhelyezhető/eltávolítható

 • kíméli a májat

 • nem okoz elhízást és zsíros, pattanásos bőrt

 • rendezi a menstruációs ciklust, enyhítheti a görcsöket

 • hányás vagy hasmenés esetén sem csökken a hatékonyság

Jó tudni:

 • zavarhatja a partnert együttlét közben

 • egyes esetekben hüvelyirritációt okozhat

GYIK

Mindennapi tevékenységek közben szinte kizárt. Szexuális együttlét során, tampon eltávolításakor vagy székrekedés esetén előfordulhat, hogy kiesik – ilyenkor elegendő langyos vízzel leöblíteni és visszahelyezni.

Helyezd vissza, amint lehet, a következő hét napban pedig alkalmazzatok egy kiegészítő módszert is (például óvszert vagy spermicidet).

Amennyiben 4 hétig hagytad fent a gyűrűt, a védelem az extra héten is tartott – távolítsd el a gyűrűt, majd 1 hét szünetet követően helyezd fel az újat. Ha 4 hétnél hosszabb ideig hagytad fent, távolítsd el, és mindenképpen ellenőrizd, hogy nem estél-e teherbe! Amennyiben nem, helyezd fel az új gyűrűt, de az első 7 napban kiegészítő módszerrel is védekezzetek (például óvszerrel vagy spermiciddel). Előfordulhat, hogy rendszertelen vérzés jelentkezik, vagy teljesen kimarad a menstruáció az adott hónapban.

A hüvelygyűrűt úszás, fürdés vagy szaunázás esetén is nyugodtan fent hagyhatod, nem kell hatásvesztéstől tartani. Amennyiben a hüvelyizomzat laza, elképzelhető, hogy fürdés közben víz kerül a hüvelybe, de ez csak akkor okozhat problémát, ha a víz legalább 40 fokos – a gyűrűben lévő hormonok ugyanis testhőmérsékleten (kb. 36-37 °C) szabadulnak fel optimálisan.

Hüvelygyűrűvel való védekezés mellett jellemzően nem szükséges a tampon használata, ugyanis a vérzés a gyűrűmentes héten jelentkezik. Első használatkor a gyűrűt a menstruáció alatt kell felhelyezni, ekkor nyugodtan használhatsz tampont (az eltávolításkor ügyelj arra, nehogy a gyűrűt is kirántsd).

Nem. A hüvelygyűrű egy szervezetben nem lebomló műanyagból készül (etilén-vinil-acetát kopolimer), ezért nem tud feloldódni a hüvelyben.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)

További fogamzásgátló módszerekről itt olvashatsz