Hormontartalmú spirál

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,8%1,2

A puha, rugalmas műanyagból készült méhen belüli eszköz ösztrogénmentes, csak progeszteron (gesztagén) származékot tartalmaz. Helyileg hat: működése során folyamatosan, alacsony dózisban bocsájtja ki hormontartalmát, amely megvastagítja a méhnyaki nyákot, megnehezítve vagy teljesen megakadályozva ezzel a hímivarsejtek mozgását és petesejthez való eljutását. A méh nyálkahártyáját is elvékonyítja, meggátolva ezzel a petesejt beágyazódását, mivel azonban a véráramba csak kevés hormon kerül, a peteérés folyamata a legtöbb nőnél megmarad. Három-öt évig nyújt védelmet.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

 • a spirált egy segédeszköz segítségével helyezi fel a nőgyógyász – ezt követően 3-5 évig marad a méhen belül

 • panasz esetén bármikor eltávolítható

Előnyök:

 • közel 100%-os védelem

 • egyszeri beavatkozást követően 3-5 évig tart a védelem

 • csökkenti a vérzés erősségét, lerövidíti az időtartamát, de egyes esetekben akár teljesen meg is szüntetheti a menstruációt

 • a szülést követően 6 héttel, a szoptatás ideje alatt is alkalmazható

 • az eszköz kivétele után hamar visszaáll a fogamzóképesség

Jó tudni:

 • kizárólag nőgyógyász helyezheti fel

 • az első 6 hónapban gyakran rendszertelen és pecsételő vérzést okozhat

 • egyes nők fejfájást, érzékenységet tapasztalhatnak a felhelyezést követően

 • alacsony kockázattal, de fennáll a fertőzés és kilökődés veszélye

 • a figyelmeztetések és óvintézkedések (mellékhatások), valamint a helyes használat tekintetében olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót

GYIK

A legtöbb nő nem tapasztal fájdalmat a felhelyezéskor, de a méhnyak helyi érzéstelenítését is kérheted a beavatkozás előtt. Néhányan fájdalomra és szédülésre panaszkodnak a felhelyezést követően, de ez az esetek többségében rövid időn belül elmúlik.

Ritkán, de megeshet, hogy a menstruációval járó erős méhösszehúzódások elmozdítják vagy kilökik a helyéről a spirált, amely felsértheti a méh falát. Amennyiben szokatlan vérzést, fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalsz, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz!

Sem te, sem a partnered nem érezheti a spirált együttlét közben – ha mégis érzitek, keresd fel a nőgyógyászod, és a konzultációig inkább kerüljétek a szexuális együttlétet!

Mindkét eszközt spirálként emlegetik, hatásmechanizmusuk azonban eltérő. A hormontartalmú méhen belüli eszköz a progeszteron (gesztagén) hormonszármazék folyamatos kibocsátásával előzi meg a teherbeesést, míg a spirál egy rezet vagy nemesfémet tartalmazó, hormonmentes eszköz, amely rézionok kibocsátásával lassítja a hímivarsejtek mozgását, megakadályozva ezzel a beágyazódást. Minden esetben a szakorvosi konzultáció segíthet eldönteni, melyik módszer megfelelő számodra!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)
2 Az egyes termékekre vonatkozó információkat lásd az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) honlapján

További fogamzásgátló módszerekről itt olvashatsz