Hormontartalmú injekció

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,8%1,2

A fogamzásgátló injekció egy progeszteron (gesztagén) hormonszármazékot tartalmazó fogamzásgátló módszer, melyet háromhavonta adhat be az orvosod. A véráramba kerülő hatóanyag az egész szervezetben eloszlik, meggátolva a peteérést és a tüszőrepedést, valamint megvastagítva a méhnyaki nyákot, amely megnehezíti a hímivarsejtek petesejthez való eljutását. Hátránya, hogy a beadást követően, a hatóidő lejárta előtt nem lehet eltávolítani a szervezetből.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

 • az injekciót kizárólag egészségügyi szakember adhatja be

 • 3 hónapig nyújt védelmet

Előnyök:

 • megbízható védekezési módszer a nemkívánt terhesség ellen

 • a beavatkozást követően 3 hónapig nyújt védelmet

 • a szülést követően 6 héttel, a szoptatás ideje alatt is alkalmazható

 • nem zavarja a szexuális együttlétet

Jó tudni:

 • rendszertelen, elhúzódó vagy pecsételő vérzést okozhat

 • testsúlygyarapodást okozhat (jellemzően 1-2 éves vagy annál hosszabb használat során)

 • 2 évnél hosszabb alkalmazás esetén csontsűrűségvesztéshez vezethet

 • akár 1 év is eltelhet, mire visszatér a fogamzóképesség az injekció használatának abbahagyása után

 • a figyelmeztetések és óvintézkedések (mellékhatások) tekintetében olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót

GYIK

Amennyiben aktív szexuális életet élsz, és továbbra sem szeretnél még gyermeket, a rendszeres nőgyógyászati kontrollvizsgálatok mellett bármeddig alkalmazhatod ezt a módszert. A néhány év után jelentkező esetleges mellékhatásokkal azonban tisztában kell lenned (egyes nőknél testsúlygyarapodást és csontsűrűségvesztést okozhat a hormontartalmú injekció hosszútávú használata).

Nem. Ugyan várni kell néhány hónapot, mire a használat felfüggesztése után a termékenység teljes mértékben visszaáll, de ezt követően újra fogamzóképes leszel.

A hormontartalmú injekció 3 hónapig nyújt védelmet, így, ha az előírt időpontnál később adatod be az injekciót – ugyan kisebb valószínűséggel, mintha korábban nem használtál volna fogamzásgátló eszközt -, teherbe eshetsz.

A hormontartalmú injekciót kizárólag a nőgyógyászod írhatja fel, de a recept kiváltása után a háziorvosod is beadhatja.

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)
2 Az egyes termékekre vonatkozó információkat lásd az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) honlapján

További fogamzásgátló módszerekről itt olvashatsz