Hormonmentes spirál

Hormonmentes fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,4%1,2

A spirál egy viszonylag kicsi, T-alakú, rezet vagy nemesfémet tartalmazó eszköz, amelyet kizárólag nőgyógyász helyezhet fel a méhbe. A peteérést nem befolyásolja: a spirál rézionokat bocsát ki, amelyek lelassítják a spermiumokat, és szinte lehetetlenné teszik a mozgásukat a méhen belül, meggátolva ezzel a megtermékenyítést. Öt-tíz évig nyújt védelmet, elsősorban olyan nőknél alkalmazzák, akik már szültek.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

  • a spirált egy segédeszköz segítségével helyezi fel a nőgyógyász – ezt követően 5-10 évig marad a méhen belül

  • panasz esetén bármikor eltávolítható

Előnyök:

  • közel 100%-os védelem

  • egyszeri beavatkozást követően, 5-10 évig tart a védelem

  • betegség és gyógyszerhasználat esetén sincs hatásvesztés

  • sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazható, amennyiben az együttlétet követő 5 napon belül helyezik fel

Jó tudni:

  • kizárólag nőgyógyász helyezheti fel

  • vérzészavarok fordulhatnak elő

  • gyakori panasz lehet a menstruációs görcsök fokozódása

  • figyelmeztetések és óvintézkedések (mellékhatások), valamint a helyes használat tekintetében olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót

GYIK

A legtöbb nő nem tapasztal fájdalmat a felhelyezéskor, de a méhnyak helyi érzéstelenítését is kérheted a beavatkozás előtt. Néhányan fájdalomra és szédülésre panaszkodnak a felhelyezést követően, de ez az esetek többségében rövid időn belül elmúlik.

Ritkán, de megeshet, hogy a menstruációval járó erős méhösszehúzódások elmozdítják vagy kilökik a helyéről a spirált, amely felsértheti a méh falát. Amennyiben szokatlan vérzést, fájdalmat vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalsz, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz!

Inkább a tisztasági betét használata ajánlott, de amennyiben mégis a tampont választod, ügyelj rá, hogy a szokásosnál is gyakrabban cseréld, és eltávolításkor ne mozdítsd el a hüvelyben lévő, spirálhoz kapcsolódó szálat.

Sem te, sem a partnered nem érezheti a spirált együttlét közben – ha mégis érzitek, keresd fel a nőgyógyászod, és a konzultációig inkább kerüljétek a szexuális együttlétet!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)
2 Az egyes termékekre vonatkozó információkat lásd az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) honlapján

További fogamzásgátló módszerekről itt olvashatsz