Fogamzásgátló tabletta

Hormontartalmú fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 99,7%1,2

Az egyik leggyakrabban alkalmazott fogamzásgátló módszernek két típusa létezik: a kombinált fogamzásgátló tabletta kétféle hormont, gesztagén és ösztrogén származékot tartalmaz, az úgynevezett minipill csak gesztagént (ezek a tabletták szoptatás idején is szedhetők). A kettő közül a kombinált tabletta nyújt megbízhatóbb védelmet: megakadályozza a peteérést és a tüszőrepedést, valamint vastagítja a méhnyaki nyákot, megakadályozva ezzel a hímivarsejtek petesejthez való jutását (a minipill csak a méhnyaki nyákot vastagítja meg). Általában 21 napig kell szedni a tablettát, majd egy tablettamentes hét következik (amikor a menstruáció is jelentkezik), de vannak olyan tabletták is, amelyeket a 4. héten is szedni kell.

Főbb jellemzők:

fogamzasgatlas_kombinalt_tabletta

Hogyan használjam?

 • a tablettát minden nap, ugyanabban az időpontban kell bevenni

 • a betegtájékoztató utasítása szerinti sorrendben szedd a szemeket

 • a nem megfelelő időben bevett vagy kihagyott szemek (már egy darab kihagyott tabletta is) jelentősen csökkenti(k) a védelmet

Előnyök:

 • megbízható és könnyen alkalmazható védekezési módszer

 • rendezetté teszi a menstruációs ciklust

 • enyhítheti a menstruációs görcsöket és csökkentheti a vérzés erősségét

 • bizonyos tabletták szépíthetik a problémás bőrt

 • hosszú távon is alkalmazható

Jó tudni:

 • hányingert, fejfájást, súlygyarapodást és hangulatingadozást okozhat

 • az alkohol, a cigaretta és egyes gyógynövénytartalmú gyógyszerek jelentősen befolyásolják a hatékonyságot

 • a hányással, hasmenéssel járó betegségek csökkentik a hatóanyag felszívódását, ezáltal a védelmet

 • a figyelmeztetések és óvintézkedések (mellékhatások), valamint a helyes használat tekintetében olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót

GYIK

Amennyiben kevesebb, mint 12 óra telt el, vedd be a kimaradt tablettát, de alkalmazzatok kiegészítő fogamzásgátló módszert is a hónap hátralevő idejében (például óvszert vagy spermicidet). Ha több mint 12 óra telt el vagy több tabletta is kimaradt, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod!

Számos tablettafajta létezik már, akár a kombinált hormontartalmú, akár az ösztrogénmentes tablettát választod. Ha nem érzed megfelelőnek a jelenlegit, konzultálj a nőgyógyászoddal, és keressetek egy hozzád jobban illő típust! Vedd figyelembe, hogy néhány hónap eltelhet, mire a szervezeted megszokja az új tablettát, légy türelemmel, mielőtt ismét váltanál!

A tablettaszedés felfüggesztése után szüksége van a szervezetednek egy kis időre, amíg visszaáll a fogamzóképesség, de az átmeneti időszakot követően újra termékeny leszel (a nők többsége 3-4 hónap után képes teherbe esni, de előfordulhat, hogy már az első tablettamentes hónapban megfogan a baba).

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5),
2 Az egyes termékekre vonatkozó információkat lásd az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet) honlapján

További fogamzásgátló módszerekről itt olvashatsz