Ezt nem akarod látni2020-10-22T06:02:26+00:00

Ági, Máté, Léna és Benjámin elég bátrak voltak, hogy megnézzék, mit okozhat a HPV fertőzés. Te elég bátor vagy?

De mi is a HPV valójában?

A HPV a humán papillómavírus nevének rövidítése.
A HPV fertőzés nagyon gyakori, az emberek kb. 80%-át érinti.1
A HPV nemi szervi szemölcsöket, illetve számos rákos megbetegedést okozhat.
A fertőzés sokszor tünetmentes, így a HPV vírust hordozó férfi vagy nő tudtán kívül terjesztheti a fertőzést.

HPV vírus

Sajnos csak kevesen tudják, milyen betegségeket okozhat a HPV.
És éppen ezt akarjuk megváltoztatni!
Megmutatjuk a HPV fertőzés lehetséges következményeit, amiket valószínűleg soha senki nem akar látni – de remélhetőleg segíteni fognak abban, hogy soha ne kelljen személyesen megtapasztalnod.

Biztosan látni
akarod,
amit ők láttak?

Akkor remélhetőleg elég idős vagy,
mivel ennek a fotónak a megtekintése 18 éves kor alatt nem ajánlott.

ELMÚLTAM 18 ÉVES, MEGNÉZEM!

TÉNYEK vagy TÉVHITEK?

Gyakori kérdések

Mi a HPV?

A HPV rövidítés jelentése a humán papilómavírus. Ennek a vírusnak több, mint 150 fajtája létezik.2 Az alacsony kockázatú HPV típusok jelentős szerepet játszanak a nemi szervi szemölcsök kialakulásában. A magas kockázatú típusok rákos megbetegedéseket okozhatnak pl. a méhnyakon, a hüvelyben, a szeméremtesten, a hímvesszőn, a végbélnyílás környékén és a középgaratban.

Hogyan terjed a HPV?

A HPV-vel szexuális közösülés és közvetlen nyálkahártya-érintkezés révén lehet megfertőződni, beleértve az anális és az orális szexet. A fertőzés általában észrevétlen marad, így a HPV vírust hordozó férfi vagy nő tudtán kívül terjesztheti a fertőzést. HPV-vel nem csak egyszer fertőződhetünk meg életünk során. A fertőzések nagy része átmeneti, de a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírusokat újra és újra el lehet kapni.

Milyen gyakori a HPV?

A HPV a szexuális úton terjedő betegségek közül a leggyakoribb fertőzés.3 A férfiak és a nők mintegy 80% -a fertőződik meg a HPV-vel az életük során, anélkül, hogy tudnának róla.1

Milyen következményei vannak a HPV-fertőzésnek?

A legtöbb esetben a HPV-fertőzés néhány hónapon belül következmények nélkül elmúlik. Amennyiben a fertőzés nem múlik el magától, akkor a HPV típusától függően nemi szervi szemölcsök vagy rákos daganatok (pl. méhnyakrák, hüvely és szeméremtesti rák, hímvesszőrák, a végbélnyílás és a középgarat rákos megbetegedései) alakulhatnak ki.

Mi az a nemi szervi szemölcs?

A nemi szervi szemölcs egy olyan jóindulatú bőrkinövés, amit a HPV egyes típusai (leggyakrabban a 6-os, és a 11-es típus) okoznak. A nemi szerveken és a végbélnyílás körül bőrszínű, néhány mm-es vagy nagyobb, sima felszínű vagy karfiolszerű növedékek alakulnak ki, amelyek jellemzően nem fájnak. A szemölcsök általában nem tűnnek el maguktól, kezelést igényelnek. A terápia gyakran hosszú és fájdalmas, és a szemölcsök gyakran kiújulnak a kezelés ellenére is.4

Hogyan védekezhetek?

A nemi szervi szemölcsök többsége védőoltással megelőzhető.5 Az óvszer használata nem biztosít 100%-os védelmet, mivel az átvitel a bőrrel való érintkezéskor is előfordulhat, az óvszer pedig nem fedi le a bőr minden fertőzött területét.3

HPV oltás
TÖBBET SZERETNÉK TUDNI AZ OLTÁSRÓL!

Többet szeretnél tudni a HPV-ről?

KATTINTS IDE

Referenciák:
1, Chesson HW et al. The estimated lifetime probability of acquiring human papillomavirus in the United States. Sex Transm Dis. 2014 Nov;41(11):660-4.
2, https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-and-hpv-testing.html Megtekintés dátuma: 2019.07.03.
3, http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Megtekintés dátuma: 2019.07.03.
4, Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
5, Gardasil 9 Alkalmazási előírás