Orvos válaszol 2018-04-08T11:16:38+02:00

Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Bartha Tünde

szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai orvos

Fordulj a doktornőhöz, ha nőgyógyászati vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésed van.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos


Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktor úr! A rákszűrés eredményem rendben volt, azonban HPV minor jelek vannak a leletemben. Az orvosom mikor az eredményért mentem elvégzett egy méhnyaki ecsetelés, azonban erről részletes tájékoztatást nem kapta. Felírt 2 doboz Isoprinosine tablettát, amelyből az egyik dobozzal rögtön kellett kezdenem szedni és most egy hónap szünetet javasolt, majd a következő dobozt is be kell szednem. Tipizálás nem történt, bár én szerettem volna, és tájékoztatott ugyan, hogy jó cytológiai eredmény esetén ez plusz költséggel jár, én ettől nem zárkóztam el, de ennek ellenére nem történt meg. Kontrollt nem javasolt, de én természetesen szeretnék, mert nagyon aggaszt a HPV jelenléte a szervezetemben és nagyon szeretném ha elmúlna. Kérdésem az, hogy elmúlhat-e ez? Mit tehetek hogy mielőbb rendeződjön. Ha javasolt kontrollálni, akkor a gyógyszer szedése alatt érdemes e, vagy mennyi idő eltelte után érdemes? Illetve rosszabbodhat e az állapotom? Tipizálás és újabb rákszűrés az ugyanaz vagy két külön vizsgálat? Esetemben mit érdemes elvégezni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kamilla"
Kedves Kamilla! Elsőként érdemes lenne tisztázni, hogy van-e HPV fertőzése, mert ez egy cytológiai vizsgálat során nem derül ki, maximum a gyanúja merülhet fel. A tipizálást követően lehet összeállítani a terápiás tervet. Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nevű gyógyszer nem hoz igazi áttörést, ezért én nem is szoktam javasolni pácienseimnek. Ecseteléssel pedig nem lehet a vírusfertőzést megszüntetni. Javasolom a HPV tipizálás elvégzését és kontroll cytológiát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr! Szeretném kikérni a véleményét HPV kapcsán. Páromnál 99% ban HPV van mely csak a végbélnyílásán jelentkezett szemölcsök formájában. Nemi gyógyász látta teszt folyamatban. Nekem a tesztem negatív lett. Viszont szeretnénk kisbabát és tudom így nemi közösülés kizárt. Nem is vagyunk azóta együtt nem kockázatunk hogy megfertőződjek. Kell e az oltás és ha igen melyikünknek? Ha én beoltatom magam védettség kialakulása után próbálkozhatunk a gyermekáldással akkor is ha ő továbbra is fertőzött? Vagy ha csak ő oltatja be magát lehet abban valami hogy a védettség kialakulásának előrehaladtával eltűnnek a szemölcsök? illetve ha nem oltat képes az immunrendszer ezt a vírust isoprinosine kúrával leküzdeni? Mikortól számít tünetmentesnek? Köszönöm Köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A szemölcsöket fagyasztásos módszerrel a leghatékonyabb kezelni, amire sokszor 4-5 alkalmas kezelés is szükséges. A teljes gyógyulásig ne történjen együttlét, mert a szoros testi kontaktus Önt is megfertőzheti. Érdemes mindkettejüknek beoltatni magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nem hoz igazi áttörést, viszont érdemes lenne az immunrendszerüket erősíteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt HPV doktor! HPV szűrést szeretnék (HPV-16,-18, stb.), én férfi vagyok és főleg a szájnyálkahártyában, garatban jelen lévő HPV-törzsekre szeretném a szűrést, egy esetleges rák kialakulását megelőzendő, ill. a veszélyes törzsek hordozása esetén gyakrabban járnék vizsgálatra. Én úgy tudom, hogy a HPV-16-ot és a többi rákkeltő HPV-fajt nyálból nem lehet kimutatni, mert a vírus a nyálban nincs jelen, hanem csak a szájüreg egyes szöveteiben bújik meg, tehát az egyetlen (antitest) kimutatási mód a vérből lehetséges és erre már ki is fejlesztettek egy tesztet (Prevo-Check).Viszont az egyik rendelésen azt írták, hogy hámkaparék-vizsgálattal ki tudják mutatni a garatból is a vírust (ami8ben a külföldi honlapokon olvasottak alapján kételkedem). Mi az igazság? Érdemes elmenni oda? Köszönettel Vass Láészló"
Kedves László! A garathámból valóban kimutatható a vírus, azonban az egész garatfelszínről nem lehet mintát venni, ezért nagy valószínűséggel csak a makroszkóposan gyanús felületről vesznek mintát. Más antitest alapú kimutatás hazánkban nincsen gyakorlatban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot .jelenleg 1-es kismama vagyok és sajnos autoimmun beteg is valamint a méhlepény mélyen tapadt meg közel a mehszajhoz mennyi az esélye hogy feljebb megy és befolyásol a betegségem a szulesnel majd valamit? ? Első baba"
Kedves Kérdező! Gratulálok a babához! Az alapbetegsége miatt fokozottabb odafigyelésre lesz Önnél szükség a terhesgondozás során. Fontos, hogy olyan helyen történjenek a vizsgálatok, ahol van lehetőség az autoimmun betegségét gonodozó orvos és a szülész-nőgyógyász közötti kommunikációra. A lepény helyzete változhat az első hetekben, emiatt ne aggódjon! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Ùr! A HPV oltàsrol szeretnék érdeklödni, hogy mennyibe kerül, és hogy kell e az oltàst megelözöen vizsgàlstra menni. Vàlaszàt köszönöm! Üdvözlettel: Ildikó"
Kedves Ildikó! A HPV oltások közül a 4 és a 9 komponensű védőoltást szoktam javasolni. Mind a két oltásból fél év alatt 3 x kell kapni. 0-2-4 hónap elteltével. A 4 komponensű ára 20.000vFt/oltás, míg a 9 komponensű ára 30.000 Ft/oltás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Júliusban általános szűrésen kérte a doktornőm, hogy csináljunk egy HPV tesztet is... sajnos beazonosítathatlan fertőzésem van, mégis a HPV pozitív lett. felírt rengeteg antibiotikumot, a párommal végig is szedtük. megkaptam utána a szükséges kúpot is. kérésére vártam félévet, mert elvileg a szervezetem legyőzi. visszamentem félév elteltévl, és ugyanez a probléma áll fent továbbra is... sajnos a doktornőm nem mondott semmi útmutatót, mit csináljak a továbbiakban... így kérdezném a doktor úr véleményét? előre is köszönöm a válaszát!"
Kedves Hölgyem! Mindenképpen érdemes lenne az immunrendszerét erősíteni, valamint, amennyiben a rákszűrés eredménye rendben volt, fél év múlva lekontrollálni. A HPV-t kezelni sajnos direkt módon nem lehet, azt valóban a saját szervezetének kell legyőznie. Amenyiben a cytológiában elváltozás látható, akkor annak jellegétől függően vannak tennivalók. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy néhány hete megjelent a nemiszervemen egy kicsi szemölcsszerű képződmény. Már bejelentkeztem nőgyógyászhoz,de csak egy későbbi időpontot kaptam. Nagyon félek,hogy hpv-m van. Mik a mielőbbi teendők?"
Kedves Hölgyem! Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, hogy a szemölcs eltávolításáról vagy fagyasztásáról egyeztessenek! Ez a két módozat lenne javasolt nemi szervi szemölcs esetén! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Egy éve férfi szakrendelésen HPV 18 genotípust állapítottak meg nálam. Egy leletet adtak ki, amelynek a beküldött minta során "urethra, hámkaparék (glans)" megjelölés szerepelt. Megismételt vizsgálaton fél év múlva, 2 leletet adtak ki. Az első lelet negatív lett, ennek a beküldött minta során " hámkaparék" megjelölés szerepelt. A második lelet HPV 18 genotípust tartalmazott. Itt a beküldött minta soron "urethra váladék" megjelölés szerepelt. A most elvégzett harmadik teszten csak a " hámkaparék" megjelölés szerepelt, egy lelet lett kiadva. Az eredménye negatív. A beküldött minták közti különbségről érdeklődnék, hogy mi az oka az eltéréseknek. Ön szerint szükséges-e újabb tesztet csinálni az "urethra" mintával. Köszönettel"
Tisztelt Uram! Az egyik esetben a hámkaparékot vizsgálták, ami a húgycső hámbélése, a másik esetben a váladékot, ami a húgycsőben bárhonnan jöhet. A lokalizáció más a két esetben. Szerencsés, ha mindkét minta negatív, akkor nincsen tennivaló. Illetve ilyen esetben megfontolnám a 4 vagy 9 komponensű HPV elleni védőoltást is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! Egy éve nálam a HPV16-ot diagnosztizáltak. Akkor mindketten megkaptunk a védőoltás sorozatot. A rendszeres méhnyakrák szűrésen kívül van -e más teendőnk nekem ill a páromnak."
Kedves Hölgyem! A rendszeres méhnyakrákszűrésen kívül jelenleg egyéb teendőjük nincsen, éljenek egészségesen, erősítsék az immunrendszerüket! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés alkalmával felfedeztek egy fehér foltot a nyelőcsőben, amelyből mintát vettek. (Biopszia II. Pappilomatosus elváltozás). A vizsgálat közben az orvos mondta is, hogy ilyen fehér foltot a HPV szokott okozni. Amikor kész lettünk, azt mondták, nincs semmilyen nagy eltérés, vagy aggodalmat keltő elváltozás. A biopszia eredménye még nem készült el, de nagyon megijedtem. Abban kérném a segítségét, hogy kell-e tartanom valamilyen súlyos megbetegedéstől, illetőleg, hogy ha ez valóban HPV okozta probléma, akkor mit tehetek ellene. Gyógyítható a HPV? Illetőleg még azt kérdezném, hogy hogyan kerülhetett a szervezetembe? Monogám életet élő kétgyermekes 32 éves anya vagyok. Lehet már korábban is bennem volt, csak most jött ki a tünet?Nőgyógyászati rákszűréseim mindig P1-P2-esek voltak, így HPV-re nem gyanakodtunk soha. Nagyon köszönöm a megnyugtató választ."
Kedves Hölgyem! Szerintem aggodalomra nincsen ok. Vírus sokféle elváltozást okoz, de mielőtt bármire is gondolunk érdemes lenne megvárni a konkrét erdményeket, hogy annak ismeretében gondoljuk végig a tennivalókat! Előre nem érdemes aggódni és fölöslegesen teóriákat felállítani!
"Kedves Doktor Úr! Valószínűleg 2015 októberében fertőződtem meg HPV vírussal. 2017 nyarán szemölcsöket észlelt az orvosom a hüvelyemben, illetve (még 2016-ban) méhszájsebet. A rákszűrés eredménye negatív lett, azonban a HPV teszt magas kockázatú HPV vírusok jelenlétét igazolta, HR 16 és HR 58 típusokat. Elvégeztünk egy Cintec Plus tesztet is, amelyben a Hpv teszt pozitív lett viszont a Cintec negatív. Ezért abban maradtunk, hogy fél év múlva megismételjük. Erre most januárban került sor. A rákszűrés ismét negatív lett, a Hpv ugyanazt az eredményt hozta, mint korábban, viszont a Cintec pozitív lett. A leleten a következők állnak: N 8790 Cervicalis dysplasia k.m.n. Ki67 és p 16 coexpressio van. Az orvosom LEEP műtétet javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy szükség van-e a műtétre és ha igen hogyan ajánlja végrehajtani, érzéstelenítéssel vagy altatással? Előre is köszönöm válaszát."
Kedves Nikolett! Amennyiben a cytológiája negatív lett, akkor nem indokolt a műtét. Kizárólag HPV jelenlét esetében nem szükséges ilyen típusú műtétet végezni, azonban félévente fontos a cytológiai kontroll. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Tavaly nyáron elmentem az általános nőgyógyászati rákszűrésre, P2, visszanézve az előző éveket szintén 🙁 de az orvosom nem foglakozott vele, most is csak a kért HPV tesz miatt kaptam gyógyszert :(, l kértem plusz HPV tesztet, ami pozitív lett, hogy 1 év múlva találkozunk, a párom HPV tesztje negatív lett, hozzáteszem 15 év együtt lét után. Hova tudunk fordulni, hogy ezt tipizálják illetve ha szeretnénk több nemi betegséget is kizárni. Nagyon köszönöm előre is a segítségét. Üdv.:Radics Katalin"
Kedves Katalin! Részletes STD kivizsgálást illetve HPV tipizálást a G1 Intézetben kollégáim tudnak Önönknek elvégezni. www.g1intezet.hu Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor úr ! 26 éves férfi vagyok, 2017. év nyarán diagnosztizáltak nálam valamint partneremnél egyaránt HPV fertőzést. Nálam az 51-52-es genotípust mutatta ki a laborvizsgálat, partneremet pedig szintén HPV gyanús condyloma-val kezelte a nőgyógyásza, két alakalommal is lézeres eltávolítást alkalmaztak nála, mely azóta nála már tünetmentes. Mindkettőnknek fel lett írva az Isoprinosine immunrendszer erősítő tabeltta, amit kiváltottunk és szedtünk is, de idő közben az én altestemen is megjelentek condyloma-szerű szemölcsök. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az immunerősítő kúra ellenére általam elkapott fertőzést miként lehetne leküzdeni, nálam is javasolt-e a lézeres vagy a lefagyasztásos módszer, illetve van-e más, hatékony ellenszere a fertőzés megszüntetésének ? Továbbá érdeklődni szeretnék, hogy a gyógyszertárakban kapható HPV elleni oltások mennyire bizonyulnak hasznosnak egy már meglévő fertőzés esetén, illetve hogy melyik oltás beadatását javasolná akár nekem, akár a párom részére ? Válaszát előre is köszönöm."
Tisztelt Uram! A Condylomák kezelése mindenképpen indokolt. A kezelésre mind a lézeres, mind a fagyasztásos eljárás hatékony. Ezt feltétlenül végeztesse el! Az oltással kapcsolatosan fontos tudni, hogy nem meglévő fertőzések kezelésre, hanem jövőbeli fertőzések megelőzésére való. Ezzel együtt az Ön esetében is javasolnám a 4 vagy méginkább a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Szép napot Kívánok! 3 hónapja rutin nőgyógyászati vizsgálaton HPV fertőzöttséget mutattak ki CIN 1, kóros neoplasztikus hámelváltozások, tipizálás, kontroll most van folyamatban. Kérdésem lenne ezzel mi a teendő, sajnos a mai nap is próbáltam válaszokat kérni, de az orvos azt mondta várjuk meg a következő eredményt. De nem vagyok nyugodt 41 éves vagyok 2 gyermek anya, volt 2 dermoid cystám, PCO, inzulinrezisztencia már csak volt, tavaly távolították el a fél petefészkemet. Illetve egy másik kérdés hogy csakis szexuális úton kapható e meg, mert 23 éve ugyanazzal a férfival vagyok, és ő is ugyanezt a választ tudja csak adni. válaszát előre is köszönöm."
Kedves Hölgyem! A CIN 1-es elváltozás hátterét érdemes elsőként felderíteni. Ezt a HPV tipizálás fogja pontosan megmondani. A cytológiai lelete csak a HPV jelenlétének gyanújára utal, ezért mondta a kezelőorvosa, hogy érdemes megvárni a tipizálást! A tennivalókat ezt követően érdemes meghatározni. A HPV egyébként szexuális úton terjedő fertőző betegség, azonban a szervezetben hosszú ideig rejtve maradhat! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Szeptemberben elmentem nőgyógyászhoz mert picit fájt a hasam vagyis a kismedencém. Orvos mindent rendben talált,viszont megcsináltuk a rákszűrést. Novemberben P3 ascust állapitott.meg a doki. Azt mondta februárba újra megnézzük. Azt mondta ez rákmegelőző állapot. De valószínű a szervezetem van olyan erős hogy legyőzi. 3nap múlva megkerestem egy mások dokit. Annak eredménye P1 viszont a hasam jobban fáj. Fáj a lábam,a derekam. Olyan erős fáldalmaim vannak mint mikor a szülő ágyon feküdtem és jöttek a toló fájások. Fáradékony vagyok,a székelés is gondot okoz mert kellemetlen. Doktor Úr van okom aggodalomra? Lehetett téves a P1 eredmény?"
Kedves Hölgyem! A panaszai és a cytológiai lelet között nagy valószínűséggel nincsen összefüggés. Ezt az állapotot akutan gyógyítani kell. Azonban a cytológiai eltérést érdemes lenne tisztázni, mert nagyon nem mindegy, hogy egy eredmény P3 vagy P1. Mindenképpen ellenőriztesse újból! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktorúr! Nemiszervi szemölcseim vannak, és a hpv teszt folyamatban, de eléggé biztos hogy hpv-m van. Azt szeretném kérdezni, hogy semmilyen szexuàlis kontaktus nem létesíthető, vagy óvszerrel nem fertőznék meg senkit. Csók, oràlis, anàlis szex milyen körülmènyek között kivitelezhető, rizikós e a partnernek ezek közül valamelyik? Köszönettel, Kérdező"
Kedves Bencze! Ilyen esetben elsődleges a kezelés és a teljes gyógyulás. A szexuális együttlét partnerrel csak ezután következzen a partner és az Ön védelmében is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Kérdésem a következő lenne: Mikor mutatható ki a HPV vírus leghamarabb a megfertőződés után? Egy szexuális együttlét után már akár 24 órával később kimutatható lenne? Egy egész életen át jelen lehet egy HPV vírus anélkül, hogy betegséget okozna, vagy 5-6 év után ha nem okozott problémát azt jelenti a szervezetből eltűnt? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Ildikó."
Kedves Ildikó! A fertőzést nagyon sokszor nem lehet kimutatni, mert nem tudjuk, hogy a vírus hol tapad meg a nyálkahártyán illetve a kérdés, hogy valóban megtapadt-e? Sok esetben pedig a szervezet képes a kórokozó ellen védekezni, tehát nem lesz tartós a vírus szervezetben történő megtapadása. A legfontosabb tehát, hogy rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálaton, amennyiben az negatív, aggodalomra nincsen ok. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr 19 éves lányomnál egy évvel ezelőtt hpv-t diagnosztizáltak.Akkor 6,11, es találtak, szemölcsei is voltak, pontosan 3 db kisebb. Isoprinosine tablettát kapunk,emelett C és D vitamit, flavon vörös gyümölcs vitamint, szedtünk.Majd három hónap múlva a kontroll vizsgálat eredménye, hpv 59-es magas rizikófaktorú.Ekkora a szemölcsök már eltűntek.Még több immunerősítőt szedtünk (gyümülcsök, greapfruit cseppek,flavon zöldségek) mellette az Isoprinosine-t. A következő kontroll eredménye, hpv 56,59,66 lett. Tudom, hogy idő kell a hpv gyógyulásához, de nem értem miért lesz egyre rosszabb az eredmény.A rákszűrés, p2-es, vérvétel, labor jó, baktérium nincs.Lányom egészséges, nincs semmi panasza, 150 cm és 50 kg. Nemi életete 1 éve nem él!Miért lesz egyre rosszabb az eredménye? Kérem ha tud segítsen, mert kicsit kétségbe vagyok esve! Hpv elleni oltást nem kapott. Várom válaszát Köszönettel, Seregi Dóra"
Kedves Dóra! Sajnos a HPV legyőzéséhez sokszor évek szükségesek. A legfontosabb, hogy folyamatosan (félévente) legyen nőgyógyászati kontroll, rákszűrés. Emellett a leírt immunerősítő kezelés teljesen megfelelő. Az eredmény nem rosszabb, csak nem minden esetben mutatták ki a teljes kórokozó palettát. Ilyen esetben én pácienseimnek minden esetben javasolni szoktam a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 22 éves vagyok, valószínűleg egy éve sincs, hogy elkaptam a HPV-t. Egy hónapja diagnosztizálták a 6,16,51-és típusokat. Sajnos condyloma is előjön rendszeresen, amit Condyline-al ecsetelek, ami elég kellemetlen maró hatású. Utoljára szeptemberi negatív Citologia eredményem van. A diagnózis óta pedig három havonta járok HPV centrumba citologiara és HPV tipizálásra. Elkezdtem az Isoprinosine kúrát, igyekszem egészségesen étkezni, sportolni. Úgy döntöttem, hogy a szexuális kapcsolatot is mellőzöm a gyógyulásig. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt sem. Viszont a stressz sajnos mindennapos az életemben. Emellett naponta szedek nagy dózisú D vitamint, multivitamint (Berocca), illetve Echinacea cseppet iszom a doboz által ajánlott dózisban. Oltások egyelőre nincs, úgy terveztem, hogy a gyógyulás után beadatom. Érdeklődni szeretnék, hogy ennél több immunerősítő szedése indokolt lenne, vagy ez is megfelel? Illetve, hogy ilyen körülményekkel van-e esély a mihamarabbi gyógyulásra? Köszönöm válaszát: B. L."
Kedves Lili! Az immunerősítő kezelése teljesen rendben van, azonban a Condyline ecsetlés nem elég hatékony, a condylomákat nem fogja teljesen elmúlasztani, ezért sokkal inkább javasolt a fagyasztásos kezelés! Mindenképpen javasolnám a 4 vagy méginkább a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatását is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 25 éves, terhességét megelőzően részt vett rák szűrésen, az eredmény negativ volt! Szülést követően a 6 hetes vizsgálat után szintén elment rák szűrésre, ahol kimutatták a hpv virust. Az orvos javasolta a fogamzás gátló szedését. Nagyon aggódom miatta, néhány hónap múlva ismételni kell a rákszűrést. Mit lehetne ellene tenni?"
Kedves Judit! Kislányának érdemes lenne HPV tipizáláson részt vennie, immunrendszerét erősíteni, HPV elleni védőoltást kapni és fél év múlva kontroll cytológiára elmenni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
1 2 3 4