Orvos válaszol 2018-07-05T09:41:02+02:00

Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Bartha Tünde

szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai orvos

Fordulj a doktornőhöz, ha nőgyógyászati vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésed van.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos


Kitől szeretnél kérdezni:
Dr. Bartha Tünde (Fogamzásgátlás)Dr. Szőnyi György (HPV)

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.


Kérdések és válaszok

"Tisztelt doktor úr! Pár éve jelentek meg nemi szemölcsök a szeméremdombomon, egyből orvoshoz fordultam. Condilyne-t ecsetelőt kaptam, és pár ecsetelés után el is tűntek. Ekkor kezdődött a jelenleg párkapcsolatom. Majd rá pár hónap múlva újra kiújult a HPV sajnos. Akkor már a Condyline nem igazán akart segíteni, akkor a Verrutop-ra váltottunk és az végül segített, bár eléggé kimarta az egészséges bőrt, és majdnem fél évig tartott a kezelés. A párom is orvoshoz fordult, szerencsére minden negatív lett. Eltelt körülbelül fél év és elkezdtünk a gyerekvállaláson gondolkodni, viszont nekem a napokban megint megjelentek ugyanott a nemi szemölcsök, be is jelentkezem az orvosomhoz, jövő héten megyek, illetve a párom a héten megy nőgyógyászati vizsgálatra a gyerekvállalás kapcsán. A kérdésem az újból megjelent nemi szemölcsök mit jelenthetnek a gyermekvállalással kapcsolatban. Mi ilyenkor a teendő? Egyikünk sem annyira fiatal, így éveket nem szeretnék halasztani, de nyilván kockáztatni sem szeretnénk. Azt jól gondolom, hogy mivel a szeméremdombomon vannak a szemölcsök, így az óvszer a közösülésnél teljesen hatástalan, így lényegében a nemi élet élésével ugyanolyan kockázatot vállalunk, mint anélkül? Illetve azt is jól tudom, hogy a vírus csak a vírusos bőrfelülettel való érintkezéssel terjed, az ondóval nem? Válaszát előre is köszönöm."
Kedves Ricsi! Aggodalomra nincsen ok a babavállalással kapcsolatosan. A condylomákat leghatékonyabban fagyasztásos módszerrel lehet eltüntetni véglegesen. Az ecsetelők sajnos nem eredményeznek, csak átmeneti megoldást. Emellett érdemes a 9 komponensű HPV elleni oltást is beadatnia, ez is segíti a szervezet immunrendszerének ellenállóbbá tételét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr, Meglévő szemölcseim vannak. 3 hete levett citológiám ASCUS lett, negatív Cintec plus vizsgálattal. 2 hónapja már megkaptam a Gardasil9 oltás első felét, a napokban lenne a következő adag aktuális (az oltást már meg is vásároltam) Valahol olvastam, hogy rossz citológia mellett nem adható be az oltás. A fent említett eredménnyel megkaphatom az oltás 2.adagját? Köszönöm előre is válaszát, Üdvözlettel: Viktória"
Kedves Viktória! A védőoltás beadása és a cytológiai lelet eredménye között nincsen összefüggés, nyugodtan megkaphatja, sőt, kifejezetten érdemes megkapnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estèt!Egy aggódó èdesanya vagyok.Most szeretnèm beadatni a lányomnak a hpv mèhnyakrák elleni oltást!Sajnos most olvastam a facebookon egy levelet.Hogy sok lány belehalt az oltas után!Szeretnèk tanácsot kèrni öntől!Aggodó anyuka. Virágnè Kertlay Kinga"
Kedves Kinga! Álhírekkel nem érdemes foglalkozni. A HPV elleni védőoltás biztonságos. Én is beoltottam mind a három lányomat! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jónapot Dr. Szőnyi György. Volt egy hpv vizsgálatom aminek eredmènye 52 pozitiv lett. Ebben az esetben milyen eljárások vannak? Mennyire veszèlyes? Fèlek, hogy mi lesz ebből. 🙁 Köszönök a válaszá!"
Kedves Detti! Az 52-es HPV törzs magas kockázatú, így fokozott ellenőrzésre, félévenkénti cytológiára van szükség. Emellett érdemes az immunrendszerét erősítenie és a 9 komponensű HOV elleni védőoltást is érdemes beadatnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! 23 éves vagyok éa a HPV vírus elleni oltást szeretnék felvenni. Kérdésem hogy a 3 oltóanyagot egyben kell kiváltanom, vagy részletekben ahogy az oltást adják. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Zsuzsa"
Kedves Zsuzsa! Elegendő egyesével kiváltania az oltásokat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"T. Doktor úr! Az oltás mennyi ideig véd? Olvastam, hogy kb. 8 év védettséget ad. Ez igaz? Ha igen, utána mi a teendő? Újabb oltás? Ha a kislányom (most aktuális az oltás) találkozott már HPV vírussal (uszodaszemölcs) akkor a 9 komponensűben jelenlévő 6 és 11 számú ellen már nem véd? Mivel akár az anya már magzati korban is megfertőzheti gyermekét, nem kellene egy szűrés az oltás előtt? Köszönettel: Beatrix"
Kedves Beatrix! A HPV elleni vésőoltás beadatása előtt nem szükséges a HPV tipizálás. A védelem pedig mai tudásunk szerint életünk végéig kitart, nem szükséges az emlékeztető oltás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm, 28 éves vagyok. Jövőhéten kapom meg az első oltásom a 4 komponensűt. Kb 2 hónapi rákszűrésem kimutatta hogy van a szervezetembe HPV vírus. Beadhatják így is az oltást? Mikor nem adható be a vakcina? Köszönöm, Üdv: Gabriella"
Kedves Gabriella! Természetesen beadhatják, sőt!!!! Viszont érdemesebb lenne a 9 komponensűt megkapnia! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"mit javasol? adassam be?"
Igen, feltétlenül! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, 3 gyermeket szültem. Jelenlegi szűrővizsgálaton a CINtec Plus eredményem negatív lett, mellette gyulladást reaktív hámelváltozással és egyéb hr HPV vírust mutattak ki. Az ismeretlen eredetű gyulladás évek óta jelen van a szervezetemben, nagyon hosszú ideje szinte minden rákszűrésen kimutatták HPV tesztet most kért először az új nőgyógyászom, mert méhszájsebem is van. Szeretném kérdezni ilyen esetben mi a teendő a számomra milyen kezelést kérjek, védőoltást érdemes-e beadatnom? Hogyan védekezzünk a párommal? A férjemet is érdemes megszűrni és kezelni, Ő kihez kell, hogy forduljon? Illetve a védőoltást érdemes beadatni mind a kettőnknek? Köszönettel: Katalin"
Kedves Katalin! Érdemes lenne egy teljeskörű HPV tipizálást végeztetni, hogy lássuk, milyen típusú HPV van jelen a szervezetében. Ezt a pne rtnerénél is el lehet végeztetni. Ebben bőrgyógyászok, venerológusok tudnak a segítségére lenni. A HPV elleni védőoltásból pedig mindkettőjük esetében a 9 komponensűt érdemes beadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. Szőnyi György! Karácsony környèkèn volt egy 4 nap amikor viszketett a nemiszervem. Nem vettem nagy dobra nem tudom mi lehet. Januárban lefeküdtem egy fiúval akinek viszkető piros pöttyei lettek. Elmentem nőgyógyászhoz a rákszhűrèsem eredmènye 'Kóros elváltozás' lett, azt mondták 3 hónap múlva ismételjük meg a vizsgalatot, 3 hónap múlva megismeteltuk és negatív lett. Kèrdèsem hogy mitől lehetett a viszketès mert a doktornő akkor nekem nem mondott erre semmit. Azt ajánlotta hogy adással be HPV vèdőoltást. Van esèlyem arra hogy hpvm lenne és azèrt volt a viszketès? Üdvözlettel, Betti"
Kedves Betti! A viszketést nagy valószínűséggel nem a humán papillómavírus okozta. Azt, hogy a panaszai mögött mi állt (gombás vagy bakteriális fertőzés), azt látatlanban nem tudom sajnos megmondani. Ettől függetlenül érdemes lenne beoltatnia magát HPV ellen a 9 komponensű védőolztással. Ez biztosítja a legszélesebb körű védelmet! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok! 23 éves vagyok. Néhány hete elmentem egy nőgyógyászhoz, miután észrevettem egy condilomat a fenekemen. A nőgyógyász vett mintát és tájékoztatott, hogy nagy valószínűséggel HPV fertőzésen estem át. Ezzel kapcsolatban még annyit mondott, hogy évente járjak ellenőrzésre, szednek vitaminokat. Azt is mondta hogy majd nem lehet hüvelyen keresztüli szülésem. Ezzel nagyon megijesztett, kérdések hirtelen nem is jutottak eszembe. Mivel pont akkor utaztam el az országból, emailen keresztül értesített, hogy "az eredményeim rendben vannak". Eltűnt az a condilomám viszont most megjelent 2 kisebb. Azt szeretném kérdezni,hogy van bármilyen gyógyszer/ecsetelő amivel ezeket kezelni lehet?"
Kedves Edina! Az ecsetelés a condylomára nem a leghatékonyabb módszer, sokszor visszatér a fertőzés, mert a szövetekben bent marad a vírus. Hatékonyabb a fagyasztás, a lézeres kezelés vagy a sebészi megoldás. A condyloma teljesen meggyógyítható. A teljes gyógyulást követően nincsen akadálya a hüvelyi szülésnek. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 2018. janár óta szedem a Noriel (2/0,03) fogamzásgátló tablettát. az elmúlt két ciklusban Együtt létek után (nem minden együttlét után) pecsételő vérzésem van. Az első ilyen vérzések után voltam nőgyógyásznál, aki nem látott fizikális vizsgálat során olyan eltérést ami indokolná a vérezgetést, ennek ellenére azért az estelgesen mégis szóba jöhető kórokozók kiiírtásásért írt fel Dalacint és Macmiror-t. és két hét együttlét megvonást kért. Egy pár hétre megszüntek vérezgetések, de utána most ismét vissza tértek. A pecsételő vérezgetés előtt gyakran volt Candiia fertőzésem amit Mycosytel kezeltünk, de két hónapja ilyen jellegű tünetem sincs, nincs semmilyen folyásom) A rákszürésem P2 volt tavaly decemberben. Ezek alapján elképzelhető rákmegeleső állapot is? Érdemes lenne újabb rákszűrést csináltatni? Vagy a gyógyszer miatt lehet a pecsételés (bár tényleg szedem redesen, és az első 4-5 ciklusban nem volt gond) ? Nagyon szépen köszönöm a szekértelmét! Dia (33)"
Kedves Dia! Ilyen esetben feltétlenül érdemes egy ismételt cytológiát venni a méhnyak sejtjeiből, függetlenül attól, hogy egy éven belül volt egy negatív rákszűrés eredménye. Az antibiotikumos kezelés ez esetben nem árt, hiszen gyulladás is okozhatja a vérezgetést. Természetesen a fogamzásgátló tabletta szedésekor előfordulhat egy kis pecsételgetés, de az együtlétek utáni vérzésnél mindig kell a cytológia. Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Amikor elkezdjük az immunizálást a HPV oltással, mikor alakul ki valamiféle védelem? Van-e ilyen jellegű hatás már az első oltás után? Valamint van-e az oltásnak valamilyen hatása a már meglévő genitális szemölcsökre?"
Kedvesd Anikó! Az elős védőoltás beadását követően 2 héttel már jelentős ellenanyag szint növekedés tapasztalható a szervezetben. A meglévő szemölcsöket érdemes eltávolítani vagy megfagyasztani, a kiújulásban pedig a védőoltásnak már egyértelmű védő szerepe van. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Ha már kaptam négykomponensű HPV védőoltást, de szeretnék kilenckomponensűt is, akkor újra kell kezdeni az immunizálást? Mind a három oltást meg kell kapnom?"
Kedvesd Anikó! Igen, a teljes védelemhez mind a 3 oltást meg kell kapnia! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Cytológiai eredményem LSIL, CIN I-II lett tavaly novemberben, a HPV teszt nem mutatott ki a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú HPV törzset a Confidence HPV-X kvalitativ real-time PCR módszerrel. Közben utána olvastam, hogy a HPV-X a méhnyakrák szempontjából magas kockázatúakat zárja ki, míg a HPV-FS teszttel az összes HPV törzset vizsgálják. Nemi szervi szemölcsöm tavaly októberben jelentkezett, melyet lézerrel eltávolítottak. Azóta sem jelent meg másik. A páromon is megjelent nemi szervi szemölcs, majd a HPV teszt eredménye negatív lett. Az lenne a kérdésem, hogy ha negatív a HPV teszt eredménye, akkor mi okozza a szemölcsöket és rossz cytológiai eredményt. Várom szíves visszajelzését! Köszönettel: Melinda"
Kedves Melinda! HPV vírus a háémszövetben előfordulhat attól függetlenül, hogy valakinél a méhnyakból nem tudnak kimutatni vírust. Igazából az eltávolított szemölcsből kell kimutatni a HPV-t, az lenne az igazi célirányos vizsgálat. A méhnyakból pedig érdemes lenne megismételni a HPV tipizálást, valamint megnézni, hogy a sejtkép árulkodik-e HPV jelenlétéről. Ezt a cytológus tudja megtenni, aki a kenetét vizsgálta. Lehet, hogy erről már nyilatkozott is a leíró diagnózisban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. Szőnyi György, Legutóbbi citológiám negatív lett, de a metaplasia be van jelölve a papírom. Mit jelent a metaplasia? Van-e okom aggódni? Másik kérdésem: ha a citológia nem hozott ki kórokozót akkor az azt jelenti, hogy hüvelyfertőzésem sincs? Vagy ez csak a méhszájra vonatkozik? Köszönöm előre is válaszát, Vica"
Kedves Vica! Aggodalomra nincsen ok, a metaplasia kóros elváltozásra nem utal. A negatív bakterológiai kép pedig a cervixre vonatkozik, a hüvely bakterológiai állapota ettől el ismtérhet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Szeretném véleményét kérni. 24 éves nő vagyok (2017 dec: neg., 2018 aug: neg. citológiával), 7 éve tartós párkapcsolatban élek, páromnak mégis májusban nemi szemölcsei jöttek ki, amit sikeresen kezelt. Nőgyógyászomat kérdeztem mit tehetnék ellene, hogy ne kapjam el. Ő a védőoltást javasolta. Kérdésem az, hogy ha évekig együtt vagyunk, és tervezzük is, hogy együtt maradunk, akkor érdemes-e egyáltalan beadatnom az oltást? Mivel úgy gondolom, ha ő fertőzött, akkor én is az vagyok, és a meglévő fertőzés ellen a hpv oltás nem véd. Vagy ugyanazon személytől többször el lehet kapni a vírust? Ez esetben nem lenne szükség az oltás beadása előtt egy hpv tipizálásra? Köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Viktória"
Kedves Viktória! A védőoltást mindenképpen javasolt lenne beadatnia, ugyanis, ha a szervezetében jelen van a vírus, annak szervezet által történő legyőzését segíti a védőoltás. Új fertőzéstől pedig véd! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Nem régen érkezett meg a HPV tesztem, aminek az eredménye, NA, HR:33. Ez azt jelenti, hogy a 33- típusú hpv fertőzésem van csak (nem mintha ez nem lenne persze elegendő). Szemölcsösödést ez okozhat? Tavaly kb a 13. terhességi hétnél megjelentek szemérem területen szemölcsök, a babát 23 hetesen kellett megszülnöm, rá pár hétre ezek elmúltak. Ha a rákszűrésen találtak enyhe elváltozást, ez okozhatja? Előre is köszönöm a választ! Üdv.: Mónika"
Kedves Mónika! A 33-as HPV típus nem okoz condylomát, sokkal inkább a 11-es és a 16-os törzsek okozzák ezt. A 33-as törzset gondolom a méhnyakból mutatták ki, a szemölcsök, így az azt okozó 11-es és 16-os törzsek pedig a szeméremtesten lehetnek jelen. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Tavaly decemberben voltam HPV szűrésen, ahol HPV 68-as törzsét diagnosztizálták. Ezt a 3 hónappal későbbi rákszűrés eredménye szintén megerősítette. 2 héttel ezelőtt újra elmentem HPV szűrésre, ahol a HPV 52-es törzsét mutatták ki. A vizsgálatok között 1 partnerem volt de vele óvszert használtunk. A kérdésemre, hogy ez hogy lehet, azt a választ kaptam, hogy mutálódott a vírus a szervezetemben. Rengeteget olvastam a témában, de ilyen információval nem találkoztam. Ez tényleg lehetséges, vagy elcserélték az eredményemet máséval? Köszönettel, Tünde"
Kedves Tünde! Kicsi az esély a mutációra, sokkal valószínűbb, hogy kezdetben csak az egyik vírustörzset tudták kimutatni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! P3-as és magas kockázatú 45/51 HPV eredménynél védekezés gyanánt mennyire kielégítő a fogamzásgátló használata? Vagy szigorúan csak óvszer? Állandó partnerről van szó. Ezenkívül másodjára lett ebben az évben P3 a rákszűrés eredményem, HPV (fent említett törzs), most csinálom a 3 hónapos Isoprinosine kúrát, CNS, Gynoflor kúpkúra megvolt, teafaolaj kúp kúrát csinálok jelenleg. Szeptemberben kell mennem a következő rákszűrésre. Márciusban derült ki a HPV-m. Mik a kilátások, mire számíthatok?"
Kedves Hölgyem! A partner HPV elleni védőoltása és immunrendszerének erősítése fontos. A védőoltást Önnek is érdemes lenne megkapni, mert a mai ismereteink szerint a magasabb ellenanyag szint segíti a szervezetet a HPV leküzdésében. Az óvszer nem nyújt teljeskörű védelmet a HPV ellen. A P3-as cytológia esetén fontos lenne a leíró diagnózis megismerése, mert a tennivalókat és a kilátásokat ennek alapján lehet pontosan megítélni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
1 2 3 4 5 6 7