Orvos válaszol 2018-07-05T09:41:02+02:00

Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Bartha Tünde

szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai orvos

Fordulj a doktornőhöz, ha nőgyógyászati vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésed van.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos


Kitől szeretnél kérdezni:
Dr. Bartha Tünde (Fogamzásgátlás)Dr. Szőnyi György (HPV)

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.


Kérdések és válaszok

"Tisztel Dr. Úr! Most szólt a párom, hogy észre vett egy szemölcsöt a szemérem dombján, és elment nőgyógyászhoz, aki megállapította a HPV-t. Én nem vettem észre magamon semmilyen tünetet. Talán annyit, hogy nagyon ritkán viszket a minimálisan a hímvesszőm feje. Kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok ha szeretném megtudni nekem is van-e ilyen fertőzésem. Köszönöm a segítségét"
Kedves Kérdező! Bőrgyógyász, nemi úton terjed fertőző betegségekkel foglalkozó venerológust érdemes felkeresnie a problémájával. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"TISZTELT DOKTOR UR. 37 ÉVES FÉRFI VAGYOK, A BARÁTNŐM MEGFERTŐZÖTT A HPV-AL, AKIT MÁR 5 ÉVE KEZELNEK, DE NEM TUDTAM RÓLA. 1 ÉVVEL EZELŐTT A LELETEM HPV GENOTIPUS 59, KONTROLLVIZSGÁLATTAL 1 ÉV UTÁN SZINTÉN UGYANAZ ANNAK ELLENÉRE HOGY BETARTOTTUK MIND ORÁLISAN MIND VAGINÁLISAN A VÉDEKEZÉST. AZ IMMUNRENDSZEREM EGY ÉV ALATT SEM TUDTA LEGYŐZNI A HPV-T ANNAK ELLENÉRE HOGY AZT ERŐSNEK TUDTAM SPORTOLÓ RÉVÉN ÉS AZ ORVOS ÁLTAL IRT GYÓGYSZERT IS SZEDTEM. AGGÓDOM ÁLLAPOTOM MIATT, NEM LÁTOM EZZEL A LÁNNYAL TERVEZETT HÁZASSÁGOM EGÉSZSÉGES JÖVÖJÉT. AZT SEM TUDOM, HOGY ERŐSEN FELHATALMASODÓ PSZICHÉS PROBLÉMÁIM MIATT - MELYET A 2. POZITIV LELET VÁLTOTT KI - HOVÁ FORDULJAK, VIROLÓGUSHOZ VAGY ESETLEG MÁR PSZICHOLÓGUSHOZ. KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT. TISZTELETTEL. DR KISS ZOLTÁN . ."
Kedves Zoltán! Aggodalomra nincsen oka, a HPV jelenléte egyáltalán nem ennyire kritikus. Érdemes lenne megkapnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Az oltás ugyan nem az akut fertőzéseket szünteti meg, de aktiválja a szervezet védelmi vonalát és így az immunrendszere aktívabban tud majd védekezni. A szorongást tehát próbálja maga mögött hagyni, szakmailag abszolút nem indokolt! Amennyiben támaszra lenne szüksége, bátran jelentkezzen pszichológusnál. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr.Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy márciusban p3-as rákszűrés eredményem lett, áprilisban már visszaesett p2-re de a hpv-m pedig magad kockázatú. Kiírta a z orvosom az isoprine tablettát mielőtt elkezdtem szedni csináltam egy terhes tesztet ami negatív lett.Elkezdtem szedni a gyógyszert de rá 6 napra ott volt halványan a másik csík a teszten.Nagyon úgy néz ki hogy terhes lettem amit tudom hogy nem szabadott volna. 6 napig szedtem az isoprine gyógyszert és egyből abbahagytam mikor észrevettem a csíkot.Lehet emellett szülni vagy inkább ne szüljem meg ezt a babát? Most még várom a júniusi rákszűrés eredményemet , mert azt mondta az orvosom hogy ha p3 akkor nem kockáztat megműt. Válaszát előre is köszönöm."
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte mellett nincsen semmilyen ellenjavallata a terhességnek. Megműteni is csak akkor szükséges a méhszájat, ha a P3-as cytológia leíró diagnózisában HSIL (CIN2 vagy CIN3-as) eredményt kap vissza. Aggodalomra azt gondolom, hogy nincsen ok. A terhesség alatt azonban szorosan figyelni kell a méhszáj állapotának változásait! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktornő. Szíves véleményét szeretném kérni az alábbi helyzettel kapcsolatban. A párom 4 hónapja Yadine fogamzásgátló tablettát szed, rendeltetés szerűen, órára pontosan. Azonban sajnos nemrég elfelejtette magával vinni a fogamzásgátlót, és egy tabletta elmaradt. Pontosan így történt a csúszás: A párom éppen a harmadik szedési hét végén járt, hétfőn, amikor már csak kettő szem volt vissza a hét napos szünet előtt. Sajnos aznap nem tudta bevenni a tablettát (az utolsó előttit), csak másnap tudta kedden, 25-26 óra késéssel, az aznapra eső utolsó tablettával együtt. Azonnal a tájékoztató szerint eljárva nem hagyta meg a 7 napos szünetet és folytatta tovább a következő levél szedésével. A kimaradás előtti hétvégén szombaton is együtt voltunk, valamint az az utáni szombaton is. Kérném tisztelettel, hogy az álláspontját a dologgal kapcsolatban ossza meg velem/velünk. Szíved válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Kérdező!Előfordul, hogy elmarad néha a tabletta beszedése, de ekkor a legkisebb a valószínűsége a nem kívánt terhesség bekövetkeztének, ahogy eljártak. Ha gondolják, érdemes megfontolni a hüvelygyűrű használatát, hiszen az nem igényel napi odafigyelést, helyi felszívódású, így megbízhatóbb módszer, mint a tabletta.Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Elmentem nőgyőgyászhoz p2 negativ kenet az már hpv vírus ? Nem tudok semmiről mi lehet a baj. Vérzet a bőröm az intim rèszen èvekig de egy hüvelykrèm marta szét a bőrfelületet nem hiszem hogy megfertőzött valaki funkcionális cisztákat találtak volt pecsètelő vèrzèsem ès ha fájt a petefészkem mindig gyógyszert szedtem vagy kúpokat vettem vagy hüvelykúpot mindig ha éreztem valamit mentem azonnal maszekhez. Hüvelygomba nem alakulhat át hpvre vagy igen?"
Kedves Andy! A P2-es kenet negatív, nem jelenti azt, hogy HPV fertőzése lenne! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jo napot drága aranyos dr ur ma voltam nogyogyasznál.CYT. eredmèny:nem meg felelő min.kenet, transform.zóna van, zavaró mèrtèkű lobosodás , negativ dysplasiára ès malignitásra, Candida,Gyulladás, HPV minor jelek, ism.kezelès után 6 hèttel, Diagnózisok:B3730 A hüvely ès a vulva candidiasisa(N77.1*)* Javaslat:Betadine hüvelykùp használata javasolt kúra után 6 hèttel kontroll cyt.mintavètelre jelentkezzen!Ma kezdem este el a kupot hassználni kedves dr ur van fèlni valom mit jelentenek ezzek a le irások engem2004-ben mutotek hpv-re 11-6-ost tipizálták van kètt gyermekem nagyon fèlek dr ur válaszát várom tisztelettel seregnè solt valèria"
Kedves Valéria! A kenet eredménye daganatos betegségek szempontjából negatív, azaz aggódnia nem kell. Látható viszont egy gombás fertőzés, amit kezelni szükséges. A kezelést követően mindenképpen fontos a kontroll elvégzése. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"tisztel doktor ur az egesz testemen barna foltok vannak, nehol nagy szemolcsok, ami egy kis piros pottyel kezdodik, de nagyon viszket es az bebarnul, megno a fejemen is van ilyen viszketes mit tudok csinalni hogy elmuljon? a borgyogyasz nem csinalt semmit kihez menjek a problemammal?"
Kedves Kérdező!Az Ön helyében felkeresnék egy másik bőrgyógyászt, aki alaposan megvizsgálja, és megtalálja a megfelelő terápiát az Ön számára.Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Dr. Úr ! Hat hónapos a babàm, most szeretném a kilenc komponensű oltàssal segìteni / gyorsítani a vìrus eltűnését : HPV 52 - m lett , a hat hetes vizsgálaton, ami koràbban nem mutatta soha magàt. Beoltathatom magam a szopizó baba egészségét nem zavarva és meg is erősít ? Köszönettel, V.Zsófia"
Kedves Zsófia! Teljes nyugalommal beoltathatja magát a 9 komponensű védőoltással! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy már engem műtöttek cin2 voltam. Azóta szültem és azt szeretném még tudni hogy az lehetséges-e hogy újra vissza jöjjön vagy ettől nem kel félni. Van-e értelme újra le vetettni és meg nézni hogy mi lesz az eredménye? Előre is köszönöm szépen a válaszát üdvözlettel:Anett"
Kedves Anett! Igazából rákszűrést érdemes végeztetnie félévente. Amennyiben az ereménye negatív, akkor legyen teljesen nyugodt! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jónapot Doktorú! Sajnos a talpamon kb 6 darab vírusos szemölcs talalható! Ecseteltem, fagyasztották sok alkalommal de eddig mindig vissza nőtt! Sajna régóta megvannak. Esetleg úgymondd humánusabb kezelés nem ismert? Gyógyszer ill injekció formájában? Előre is köszönöm válaszát!"
Kedves Dániel! Amennyiben a lézeres kezelés humánusabbnak nevezhető, akkor azzal érdemes próbálkozni. Gyógyszer, injekció nem mulasztja el ezeket a szemölcsöket. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"16-os HPV fertőzést is le tudja győzni a szervezet? Meglehet belőle gyógyulni? Mit kell tenni a gyógyulásért?"
Kedves Márta! Igen, a szervezet immunrendszere bármelyik HPV fertőzést le tudja győzni. Fontos immunrendszerének a erősítése, valamint páciuenseimnek javasolni szoktam a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatását. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm az injekció fogamzásgátló érdekelne hogy mindenkinél pecsételő vérzést okozhat mert eszt szeretném használni köszönöm"
Kedves Kérdező!Az injekciónál már sokkal modernebb megoldások is elérhetőek manapság. A pecsételő vérzés gyakori panasz az ezt a módszert használók körében. Ennél sokkal megbízhatóbb, és ugyanúgy kevés odafigyelést igénylő, mégis biztonségosabb módszer a hüvelgyűrű használata. Érdemes lenne elgondolkodnia rajta.Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Úr! Nemi szervem tövében fél éve jelent meg egy szemölcs. Folyamatos borotválás (szemölcs megvágása véletlenül) végett tovább terjedt és már kb. 10 kisebb-nagyobb szemölccsel rendelkezem. Szakorvoshoz csak 06.19.-re kaptam időpontot, addig is szeretnék mindent megtenni a gyógyulás érdekében. Háziorvosom felírt CONDYLINE 5 mg/ml külsőleges oldatot illetve immunerősítőt: BRONCHO-VAXOM OM kemény kapszula felnőtteknek. Kérdésem főként ezzel kapcsolatban lenne. Alkalmas hpv (valószinű ez a problémám, 19.-én kiderül) ellen ez az immunerősítő? Csak mert a neten mindenhol ISOPRINOSINE-t olvasom mint lehetséges alkalmas gyógyszer. Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Érdeklődő! A bronchovaxom felső légúti betegségek esetén segíti az immunrendszert. Az isoprinosine ennél jobb, bár pácienseimnél érdemi hatást nem szoktam látni, ezért csak akkor írom fel, ha nagyon szeretné valaki megpróbálni. A szemölcsöket ecsetelni nem érdemes, mert csak átmeneti javulást okoz, sokkal inkább fagyasztásos eljárással vagy lézeres kezeléssel lenne érdemes a szemölcsöket eltüntetni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Ittam egy pohárból egy HPV-s után. Akinek már azonosították a vírust a hüvelyében.(azóta be lett oltva) Elkaphattam- e én így szájüregi fertőzést? Főleg, hogy popcornt is ettünk ami picit kiszárította a szám, és talán a szájpadlásomon is voltak kisebb nyálkahártya sérülések. Fertőzés esetén így mennyire kell féltenem családtagjaim közös mosdó és közös étkezés alkalmával (gondolok itt arra, hogy valaki megfogja a villám amivel ettem és a szájához nyúl vagy ha én a szájamba nyúlok mossak utána egyből kezet stb...? Kéne e szájüregi szűrésre mennem? Nagyon szépen köszönöm a válaszát"
Kedves Érdeklődő! A HPV nem terjed közös pohár használatával és közös popcorn fogyasztásával sem. A vírus átadásához szoros testi kontaktus, leginkább szexuális együttlét szükséges. Családtagjait se féltse, nem fognak így HPV-t kapni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! A hangszálamon kinövést találtak,és távolítottak el. Szövettani vizsgálat HPV 16 jelenlétét mutatta ki. 46 éves vagyok.Szeretném magam beoltatni a 9-es szérummal.Ön szerint érdemes már fertőzötten beadni, illetve,egészségkártyával lehet-e fizetni? Válaszát köszönöm"
Kedves Ferenc! Igen mindenképpen érdemes beoltatnia magát. Az egészségkártya használatának lehetőségét az adott egészségügyi intézmény tudja megválaszolni, ahol az oltást igényelné. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm doktor úr.Voltam nőgyógyásznál barna folyással,tudom nem mindig jelent rákos betegséget,de 62éves vagyok,minden rákszűrést meg kellett ismételni már évek óta.Most nagyon félek,4 hét az eredmény.A kezelőlapon van egy UH vizsgálat ami azt írja:az uterus vékonyméhűritágulat ábrázolódik. Nyh. csíkszerű. Kérem szíveskedjen felvilágosítást adni. Tisztelette."
Kedves Hölgyem! Sajnálatosan az Ön állapotáról felelősséggel csak egy részletes vizsgálatot és kenetvizsgálatot követően lehet, szabad érdemben nyilatkozni. Ezzel együtt a leírtak nem utalnak semmilyen komolyabb problémára, azonban a barnás folyás okát mindenképpen tisztázni kell, mert az valóban rendellenes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Hello. 24éves vagyok és hpv gyanúsnak érzem magam. Tünetei is keletkeztek. Vettem szemölcs eltávolitot . Gyerek koromban kaptam védő oltást. Most még is el kaptam meddig nyújt védelmet az oltás?"
Kedves Kérdező!Ha panaszai vannak, mindenképpen keressen fel egy nőgyógyászt! Az oltás jelen tudásunk szerint tartósan védelmet biztosít a főbb HPV-típusok ellen (attól is függ, hogy melyik oltást kapta meg korábban).Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja együtt voltam egy illetővel, akinek szemölcsök voltak a nemi szervén. Akkor még nem tudtuk mitől lehet. Ma volt orvosnál ahol kiderült, hogy HPV-je van. Ott lefagyasztották neki. A kérdésem az lenne, hogy így valószínű, hogy én is megfertőződtem? 2 hónap múlvára kaptam időpontot rákszűrésre. Ott kiderül ha én is HPV fertőzött vagyok? Vagy ahhoz szükséges másik vizsgálat? Illetve gyógyítható a vírus, vagy mostmár ezzel együtt kell élnem? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Baarbyy! Aggodalomra nincsen ok, nem biztos, hogy Ön is megkapta a fertőzést és a betegséget, ha meg is kapja az ember, a szervezet képes leküzdeni, illetve lehet segíteni a gyógyulást. Aki megkapja, az sem feltétlenül hordozója a HPV vírusnak élete végéig, a szervezet képes leküzdeni az állapotot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 13 hetes kismama, első gyermekét várja a rákszűrése negatív,de a HPVvírusra magaskockázatot írt 🙁 Összetört, mit tehetünk??? Köszönettel M.E."
A terhességet a HPV nem bántja, azonban a rákszűrést többször érdemes megismételni a terhesség alatt.Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszteletem ! Barátnőmnél p 3 as lett a citológia! Nálam hpvét állapitottak meg az ö tesztje még nem érkezett meg ! Mennyire biztos az hogy méhnyakrákja van?Előre is köszönöm a választ!"
Kedves Kérdező!A P3-as elnevezésű eredmény még nem jelent méhnyakrákot. Természetesen az is fontos a továbbiakban, hogy mely sejtek érintettek. Feltétlenül konzultáljanak majd a HPV-eredménnyel egy nőgyógyász kollégával.Üdvözlettel: Bartha Tünde
1 2 3 4 5