Orvos válaszol 2018-07-05T09:41:02+02:00

Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Bartha Tünde

szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai orvos

Fordulj a doktornőhöz, ha nőgyógyászati vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésed van.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos


Kitől szeretnél kérdezni:
Dr. Bartha Tünde (Fogamzásgátlás)Dr. Szőnyi György (HPV)

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.


Kérdések és válaszok

"Üdvözlöm. Hpv vírussal fertőzött vagyok. Szeretném megkérdezni hogy ez a vírus kiűzhető-e valamilyen módon s szervezetből? Tisztelettel: Gazdig Beatrix"
Kedves Beatrix!Kedves Emese! Érdemes lenne immunrendszerét általánosságban erősíteni, mellette pedig be kellene adatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Júniusban volt egy nőgyógyászati műtétem, mivel P3-as eredményem volt háromszor. A műtét jól sikerült. Szeptemberben voltam kontrollvizsgálaton, ami nem mutatott kóros elváltozást, viszont egyéb gyulladást igen. Majd csináltak egy HPV tipizálást, aminek az eredménye pozitív lett. Magas kockázatú HR-HPV jelenléte kimutatható a vizsgálat alapján. Mivel gyermeket szeretnék, ezért az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek ebben az esetben. Létezik-e valamilyen gyógyszeres kezelés, amivel a vírus megszüntethető? Vagy érdemes nekem az oltást beadatni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Molnár Emese"
Kedves Emese! Gondolom a műtét szövettani eredménye megnyugtató volt, a tekintetben, hogy a kóros terület teljesen kikerült a szervezetéből. Ettől persze még a HPV kimutatható. Érdemes lenne immunrendszerét általánosságban erősíteni, mellette pedig be kellene adatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Ha már elkaptam a HPV-t, van esély arra, hogy teljesen tünetmentes lehessek? Sajnos rendszeresen megjelennek szemölcsök a nemiszervemen is, amit orvosi úton eltávolíttatok, de jellemző olykor gombás fetőzés és ízületi fájdalmaim is vannak. MIt tegyek, hogy a tünetek megszűnjenek?"
Kedves Kérdező! A HPV okozta szemölcsöket fagyasztással vagy lézeres kezeléssel teljesen el lehet távolítani. Ettől teljesen független a gombás fertőzés és az izületi fájdalom. Ezeket külön kell kezelni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Lányom November 7.-én kapta meg a HPV elleni vakcina első dózisát. Azóta váll fájdalomról panaszkodik,nem csak az injektált vállát,hanem a másikat is fájlalja.Elmondása alapján erőnlétben nincs változás,viszont a fájdalom nem csökken. A kérdésem,hogy okozhatta-e ezt a vakcina, vagy esetleg induljunk már irányba?Bár a fájdalom jelentkezése egybe esik az oltással."
Kedves Hölgyem! Az oltástól vállfájdalom előfordulhat, azonban ez egy-két nap alatt el szokott múlni. Azonban a másik oldali váll fájdalma bizonyosan nem az oltástól származik. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm. Több helyen is azt olvastam, hogy csak negatív HPV lelet mellett lehetséges a HPV oltás beadása, azonban itt pl. Dettinek adott válaszában is azt írja, hogy bár 52 magas kockázatú HPV-vel fertőződött, oltassa be magát. Mihez tartsa magát, aki érintett? Azt is olvastam, hogy a fertőzés az immunrendszer erősítésével elmúlik, de azt is, hogy a fertőzés csak elbújik, de ottmarad a szervezetben és bármikor "erőre kaphat". Mi az igazság? Válaszát köszönöm. Üdv. Virág"
Kedves Erika! A HPV elleni védőoltást nyugodtan be lehet adni a szervezetben jelenlévő vírus estén. A védőoltást eredendően akkor a legszerencsésebb beadni, amikor a szervezet még nem találkozott a vírussal, ilyenkor ugyanis a vírus bejutását is meg tudja akadályozni. Azonban a szakemberek véleménye ma egyértelműen az, hogy meglévő fertőzés esetén is érdemes az oltást beadni, mert aktiválja az immunrendszert és ezzel segíti a vírus leküzdését. Második kérdésében leírtak igazak, a vírus teljesen eltünhet, de az is előfordulhat, hogy inaktívan a szervezetben marad. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm, 25 éves férfi vagyok, és a Gardasil 9 3-as oltási sémájával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A HPV elleni oltást pusztán megelőzés miatt kértem, mert könnyen kapok el szemölcsöket az ujjaimnál általánosságban és más testrészeken ha uszodába járok – a bőrgyógyászom azt mondta, hogy az uszodaszemölcsnek nincs köze a HPV szemölcshöz, de nem szeretnék később HPV szemölcsöt elkapni. Augusztus 17-én kaptam meg először a Gardasil 9-t, és ma (nov. 7-én) másodjára. 2 kérdésem van: 1) Nem telt-e túl sok idő az 1. és 2. alkalom között? 2) Mikor lesz legkorábban és legkésőbb esedékes a 3. oltás? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel,"
Kedves Uram! A 2. védőoltást rendre megkapta, nem túl késő. A 3.-at pedig 4 hónap múlva esedékes beadni, de mindenképpen az elsőhöz képest egy éven belül érdemes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estét! HPV vírust diagnosztizáltak nálam ,52-es genotipus!! Citológiai eredményem P2! Dr. Úr fél év mulva akar újabb vizsgálatot!! Kérdésem az lenne nem késő, mert olvastam hogy másokat 3hónap után vizsgálnak újra! Köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A P2-es cytológia esetén a 6 hónap teljesen reális, ugyanis kóros hámelváltozást nem találtak, csupán a vírus jelenlétét mutatták ki. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok! Már írtam önnek,és válaszolt,ezért is írok inkább önnek!Férfi vagyok. Én sajnos hpv-s vagyok,a feleségem szerencsére nem az! Még védekezünk természetesen,hogy el ne kapja,de mit javasol oltassam be? Nekem LR 7-es típus van jó indulatu. Mikor lehet gyerekünk?Az ő leletei jók lettek,de ő fél az oltástól! Elviekben én is finisben járok! 🙂 Válaszát előre is köszönöm."
Kedves Kérdező! Az oltást mindenképpen ajánlom, bár nem terápiás oltás, de mindenképpen javasolt. A legújabb 9 komponensű oltás nem csak a méhnyakrák ellen, hanem a nemi szervi szemülcsöket okozó alacsony kockázatú vírusok ellen is védelmet nyújt. A gyermekvállalást a vírus jelenléte nem akadályozza. Az immunrendszerét mindeközben erősítse! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Jó napot kívánok!Először is férfi vagyok. Annyi lenne a kérdésem,hogy a jobb oldali és baloldali arc bőröm tapintásra keményebb az átlagnál,mitől? Háziorvosnak megmutattam,de ő azt mondta nincs semmi,korral jár,(33 vagyok) és ezért vastagodik az arcbőr! Tényleg csak ennyi lenne?Hol lehetne kivizsgáltatni? Válaszát köszönöm!"
Kedves Kérdező! Ha aggasztja ez a tünet, érdemes lenne bőrgyógyászhoz fordulnia panaszával. Hiszem, hogy tud segíteni Önnek. Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Úr ! 28 éves nő vagyok. A talpamon van egy lapos szemölcs kb egy éve amit tyúkszemnek hittem sokáig ,amikor is a pedikűrös szólt hogy az szerinte szemölcs. Sajnos tálaltam egy másikat is. Mivel gyerekkoromban volt futoszemolcs az ujjamon. Tudtam hogyan kell ecsetelővel kezelni. Az egyik már el is tűnt. A laposabbikkal még küzdöm. Viszont utána olvastam,és ez elvileg hpv vírusra utal. Ami furcsa hiszen a nyáron kértem hpv tesztet a nőgyógyászomtól. Itt németországban borsós áron megy (95€). Azt mondták ha nem telefonalnak akkor negatív lett. Nem hívtak. Most mit kellene tennem? A férjemmel babát szeretnénk. Nem rég kezdtünk el próbálkozni. Lehet a szemölcs egy korábbi fertőzés maradványa vagy ez mindenképp a vírus aktuális jelentetet jelzi? Köszönöm a válaszát előre is."
Kedves Hölgyem! A talpon lévő szemölcsös elváltozás oka és a méhnyakban végzett HPV vizsgálat két teljesen különböző dolog. Nincs összefüggés a kettő között. Viszont a negatív méhnyak lelet mellett bátran vállaljanak babát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Én voltam hpv fertőzött sajnos műtét is volt 3 éve. Diagnózis ez volt akkor:cervicalis dysplasia A méhnyak erósioja és ectropionja A műtét amit El végeztek conisatio volt. A nőgyógyászom javasolta az oltás beadását. Most már megtudom venni de elfelejtettem megkérdezni hogy melyik lenne a jó. Tipizálás megvolt :66, 16 Kérném írja meg melyik típust adassam be. Válaszát előre köszönöm Tisztelettel Bene Tímea"
Kedves Tímea! A Gardasil 9 komponensű HPV elleni védőoltás biztosítja a legszélesebb körű HPV elleni védelmet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"13 éves lányom tegnap előttkaptam meg első HPV védőoltását. Most a tűszúrás helye felett kb 1 cm-rel egy 1 cm átmérőjű vörös folt jelent meg. Aggódnom kellene?Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Klári! Nem kell aggódnia, teljesen szokványos reakció jelent meg, ami néhány napon belül teljesen el fog múlni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor Úr! 33 éves férfi vagyok.Már 4 éve állapították meg a hpv alacsony kockázatu 6-os tipusát. Két éve élek párkapcsolatban,a párom is csináltatott szűrést,neki negatívak lettek az eredményei! Nekem mindig kiújul 1 szemölcs,ami égetéssel jár! Óvszerrel védekezünk! Az ügyben szeretném a segítségét kérni,hogy már tervezzük a családalapitást,és hogyan lehetséges? A páromnak akánlották az oltást,de ettől egy kicsit tart!Én be vagyok oltva Silgardal. Köszönöm válaszát!"
Kedves Uram! A HPV elleni védőoltást érdemes a párjanak megkapni, a szemölcs kiújulását pedig fagyasztással hatékonyan meg lehet előzni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm, 25 éves férfi vagyok, és a Gardasil 9 3-as oltási sémájával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A HPV elleni oltást pusztán megelőzés miatt kértem, mert könnyen kapok el szemölcsöket az ujjaimnál általánosságban és más testrészeken ha uszodába járok - a bőrgyógyászom azt mondta, hogy az uszodaszemölcsnek nincs köze a HPV szemölcshöz, de nem szeretnék később HPV szemölcsöt elkapni. Augusztus 17-én kaptam meg először a Gardasil 9-t, és ma (nov. 7-én) másodjára. 2 kérdésem van: 1) Nem telt-e túl sok idő az 1. és 2. alkalom között? 2) Mikor lesz legkorábban és legkésőbb esedékes a 3. oltás? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel,"
Kedves Uram! A 2. védőoltást rendre megkapta, nem túl késő. A 3.-at pedig 4 hónap múlva esedékes beadni, de mindenképpen az elsőhöz képest egy éven belül érdemes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"mi az oka a mehnyak verzekenysegnek"
Kedves Gabriella! A méhnyak vérzékenységét az egyszerű gyulladásos, irritált állapottól kezdve egészen a súlyos, gyógyíthatatlna méhnyakrakig bármi okozhatja. Pontosan ezért kell a tünetet komolyan venni és mielőbb orvoshoz fordulni, hogy a sok lehetséges ok közül a valós háttér tisztázásra kerüljön! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Úr. A kérdésem a következő lenne. HPV 6 vírusom van és nem tudom meddig várhatok a műtétre? 2 hete diagnosztizálták. A nőgyógyászom kimetszést javasolt. Azt szeretném megtudni hogy kb egy hónapot várhatok vele? Nagyon meg vagyok rémülve. Simán csak imminerősítéssel nem tudná a már meglévő vírust legyőzni? A választ köszönöm."
Kedves Klaudia! A HPV vírus jelenléte egyéb kóros elváltozás hiányában nem indikációja műtétnek. Kimeszést csak közepes vagy súlyos elváltozás, rákmegelőző állapot esetén javasolt végezni. A vírust nem lehet kimetszeni. A HPV 6-os egyébként sem tartozik az onkogén, azaz rákkeltő csoportba, ezért ettől egyáltalán nem kell tartania. A nagyobb dózisú (1000-2000 mg) rendszeres C vitamin fogyasztás mindenképpen erősíti az immunrendszert, emellett érdemes lenne beoltatnia magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok doktornő!Férfi vagyok. Már lassan 5 éve szenvedek hpv vírussal. De a dokim szerint már nem sok van,és hamarosan meggyógyulok! Sajnos két havonta járok lézeres szemölcs eltávolításra,mindig egy jön elő. A dokim a Silaut kenőcsöt adta,hogy lézerezés után azzal kenjem.Használ is meg mem is! Ön szerint is ezt a krémet kellene használnom? Milyen vitaminokat szedjek,hogy eltűnjön végleg a hpv? Köszönöm válaszát!"
Kedves Kérdező! A Sliaut krémet a lézerkezelés okozta hámsérülés miatt érdemes használnia. A lézersugár eltávolítja a szemölcsöket, de természetszerűleg hámsérülés keletkezik az adott helyen. Használja bátran a krémet, segít a gyorsabb gyógyulásban! Az immunrendszerét mindeképpen erősítse közben (akár nagy dózisú C-vitamin szedésével), és fontolja meg a védőoltást! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Kedves Doktor Ur! Az elsö 9 komponensü hpv oltàs megkaptam junius 19.-én , a második oltàsom volt augusztus 27.-én, a harmadik oltàst december végén elegendö beadatni? Nem szeretnék kicsuszni a határidöböl. Vàlaszàt elöre is köszönöm. Üdvözlettel : Ildikó"
Kedves Ildikó! A decemberi 3. oltás tökéletesen jó időzítés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszteletem! Vizsgálati eredményemben HR 58 típust találtak így is beadható a védőoltás ?? Köszönöm"
Igen, a védőoltás nyugodtan beadható, sőt kifejezetten érdemes is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy orális fogamzásgátló tablettát szedek. Hónap közben elrabolták a táskámat, így elkezdtem egy új levélen szedni az adott tablettákat. Tegnap vettem be a 21. tablettát úgyhogy most jönne a 7 napos tablettaszedési szünet, azonban megzavart hogy a levélen nem ez volt az utolsó gyógyszer, így figyelmetlenségből véletlenül bevettem ma egy újabb tablettát, tehát a 22. szemet. Érdeklődni szeretnék, hogy a teljes védettség érdekében most szedjek tovább egy új levelet, vagy tarthatok így is 7 napos szünetet? A választ előre is nagyon szépen köszönöm!"
Kedves Kérdező! Semmi gond, nyugodtan megtarthatja a 7 napos szünetet, nem lesz belőle semmi probléma! Remélem Önnek semmi baja nem lett a táska elrablása kapcsán! Üdvözlettel: Bartha Tünde
1 2 3 4 5 6 7