Megelőzés

HPV elleni védőoltás

Pontosan mi ellen véd?

A rosszindulatú daganatok többségéért – a méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékáért – a HPV 16-os és 18-as típusai tehetőek felelőssé, a nemi szervi szemölcsök kialakulását (valamint az újszülöttek, kisgyermekek légutaiban kialakuló növedékeket) pedig elsősorban a HPV 6 és a HPV 11 okozzák. 1

Azonban a többféle HPV-vel történő egyidejű fertőzés növeli a daganatok kialakulásának kockázatát, így a 6-os és 11-es típusokat sem szabad kevésbé fontosnak tekinteni.

Milyen védőoltások léteznek?

A hazánkban elérhető HPV védőoltások az összetételükben és így az általuk megelőzhető kórképekben különböznek egymástól.

Mit kell tudni róla? Két vírustörzs (HPV 16 és 18) elleni vírusrészecskéket tartalmaz. Ez a védőoltás a HPV egyes típusaival összefüggő méhnyak, szeméremtest, hüvely és végbélnyílás rákos megbetegedéseinek megelőzésére szolgál. Ennek megfelelően a méhnyakrákkal, a végbélnyílás rákjával, a méhnyak és a végbélnyílás rákmegelőző elváltozásaival (a méhnyak, a külső nemi szervek (vulva), a hüvely és a végbélnyílás sejtjeinek olyan elváltozásaival, amelyeknél fennáll a rákos átalakulás kockázata) szemben nyújt védelmet. Ezt az oltást mindkét nem számára engedélyezték a hatóságok.

Hány oltásból áll a sorozat? A teljes oltási sorozat 2, illetve 3 oltásból áll: 9-14 éves lányoknak, fiúknak 2, az ennél idősebbeknek 3 oltásból álló sorozat szükséges.

Mit kell tudni róla? A fent említett, négy leggyakrabban betegséget okozó HPV-típus (HPV 6, 11, 16 és 18) ellen fejlesztették ki, tehát a méhnyak-, szeméremtest- hüvely-, végbélnyílás rákos megbetegedései mellett a nemi szervi szemölcsök is megelőzhetők.

Hány oltásból áll a sorozat? A teljes oltási sorozat 2, illetve 3 oltásból áll: 9-13 éves korban 2 oltás is elegendő (fiúknak és lányoknak egyaránt), az ennél idősebb korosztálynak 3 oltásból álló sorozat szükséges.

Mit kell tudni róla? A kilenckomponensű védőoltás magában foglalja a 4-komponensű védőoltásban lévő HPV típusok részecskéit és ezeken kívül további 5 vírustörzs ellen nyújt védelmet (31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as). A négykomponensű védőoltáshoz képest jóval szélesebb körű, közel 100 %-os védelmet biztosít az oltásban megtálalható plusz 5 HPV típus ellen a méhnyakrákkal szemben 8, a férfiakat is érintő végbélnyíláskörüli rákok esetén pedig közel teljes körű, 95%-os védelmet nyújt 3. A hüvelyrákkal szemben szintén jelentősen nagyobb, 85%-os védelmet biztosít 4, a szeméremtesti rák esetén 90%-os biztonságot nyújt 5, és emellett szinte 100%-ban megelőzi a nemi szervi szemölcsök kialakulását 8.

Hány oltásból áll a sorozat? Az immunizálás 9 éves kortól javallott 3 különálló adagból áll a következő oltási séma alapján: a 0., 2., és 6. hónapban. Az első injekció beadásakor 9-14 éves korú gyermekeknek az oltás beadható két oltásos sémában is: 0., 5-13. hónapban.

Mennyire hatásosak?

A hazánkban ma forgalomban lévő HPV védőoltások különböző mértékben képesek megelőzni a különböző méhnyakrákos, szeméremtesti és hüvelyi rákos megbetegedéseket. Mindegyik oltás csak azon HPV típusok ellen véd, amelyeket a vakcinában lévő HPV részecskék megjelenítenek az immunrendszer számára. Ezért minél több HPV típus ellen tudjuk felkészíteni az immunrendszerünket egy oltással, annál többféle HPV típus által okozott rákos megbetegedést tudunk nagy eséllyel megelőzni. A nemi szervi szemölcsök megelőzésére a 4- és 9-komponensű HPV oltás rendelkezik igazolt hatékonysággal.

Fertőzhet az oltás?

Sokan azt gondolják, hogy maga az oltás is terjesztheti a fertőzést, és serkenti a rákos daganatok kialakulását. Ez tévedés: az oltóanyag nem tartalmaz vírust, hanem csak annak egy kivont elemét. Egy mesterséges fehérjét tartalmazó vírusrészecskét foglal magában, ami pont úgy néz ki, mint a vírus külső burkát alkotó fehérje. Ez a mesterséges fehérje tanítja meg az immunrendszert a HPV kórokozó felismerésére. (A vírus fertőzőképességéért egyébként a vírus örökítő anyaga, DNS-e felelős.)

Fontos megjegyezni azt is, hogy a gyerekkori fertőző betegségekkel ellentétben a HPV fertőzésen történő átesés után általában nem alakul ki természetes védettség

Milyen kutatások előzik meg a védőoltás gyártását?

Az emberek egy része – teljesen alaptalanul – attól tart, hogy a vakcinák gyártása és piacra kerülése előtt a gyógyszervállalatok nem végzik el a szükséges vizsgálatokat, és nem lehet pontosan tudni, hogy az oltóanyag pár év elteltével milyen folyamatokat indíthat el a szervezetben.

Sokan nem is tudják, hogy komoly klinikai vizsgálatokra van szükség a forgalomba hozatal előtt. A kutatások valójában minden esetben szigorú kontroll mellett, számos tudós és szakember részvételével zajlanak. Statisztikusok számolják ki, hogy az oltóanyag hatásának értékelhetőségéhez hány fő bevonására és mennyi időre van szükség. A folyamatot szigorú protokoll szabályozza, és a szakembereknek az oltóanyag hatásosságával és esetleges mellékhatásaival kapcsolatban minden lényeges szempontot monitorozniuk kell. A vakcina klinikai vizsgálatait az Európai Uniós hatóságok szorosan követik és ellenőrzik. A klinikai vizsgálatokban résztvevő személyek egy részével később is kapcsolatban maradnak, így ellenőrizni tudják, hogy több év elteltével is hatásos-e a vakcina és jelentkeznek-e esetleges mellékhatások. A HPV vakcinák hatásosságát és biztonságosságát (lehetséges mellékhatásait) vizsgáló kutatásokat több tízezer páciens bevonásával végezték el, akiket azóta is – most már több mint 10 éve – utánkövetnek.

Gyógyszerek és védőoltások kizárólag úgy kerülhetnek forgalomba, ha az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján a gyógyszerügyi hatóságok (a HPV elleni védőoltások esetében az EMA, azaz az Európai Gyógyszerügyi Hatóság) a készítmények hatásosságának és biztonságosságának az értékelése során arra a megállapításra jutnak, hogy a készítmények terápiás előnyei meghaladják az alkalmazásukkal esetlegesen együtt járó kockázatokat.

Az élettapasztalatok igazolják az oltás hatásosságát?

Sokan idegenkednek az oltástól az esetleges mellékhatások miatt 6, miközben az ausztrál vakcinációs program eredménye önmagáért beszél, és igazolja a védőoltás hatásosságát. A kontinensen – alig egy évvel a HPV elleni védőoltás forgalomba kerülése után – nemzeti oltási programot kezdtek, amely során másfél millió embert oltottak be a négykomponensű vakcinával, és öt év alatt 93 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcs előfordulása az oltottak között. Mivel a fertőzést követően a szemölcs gyorsabban jelenik meg, mint a méhnyakrák, így az eredmény a nemi szervi szemölcsök tekintetében az oltóanyag hatásosságát is igazolta anélkül, hogy évtizedeket kellett volna várni 7.

A forgalomba hozatalt követően az esetleges mellékhatásokat folyamatosan monitorozni kell: az orvosoknak és a gyógyszergyártóknak kötelességük jelenteni a gyógyszerügyi hatóságoknak, ha ilyeneket tapasztalnak. Hasonlóan történt ez az ausztrál oltási program során is, ahol egyébként súlyos, a vakcinával ok-okozati összefüggésbe hozható nemkívánatos eseményeket nem jelentettek.

A világszerte felhasznált HPV vakcinák száma meghaladta a 232 millió dózist, amelyek segítségével megközelítőleg 70 millió ember részesült ezidáig védőoltásban.

Hogyan jelentkezhetek oltásra?

Ha az orvosoddal történő konzultációt követően úgy döntöttél, hogy szeretnéd beoltatni magad, akkor az alábbi linkre kattintva megtalálod azoknak az intézményeknek a listáját, ahol erre van lehetőség.

Intézmények, ahol megkaphatod az oltást

Rákszűrés

A rákszűrés életet menthet – ezt mi magunk is sokszor leírjuk, de ez gyakran nem változtat a tényen, hogy a nők gyakran tartanak ettől a vizsgálattól, így akár évekig is halogathatják. Összeszedtünk mindent, amit a rákszűrésről tudni érdemes.

Kezdjük ott, hogy miből áll pontosan egy lelkiismeretes és alapos rákszűrés: a szakorvos először megtekinti a külső szeméremtestet, majd feltárja a hüvelyt a sokak által ismert „kacsával”, mely enyhe feszítő érzéssel járhat. Ezután történik a tényleges mintavétel egy hosszú, keféhez hasonlító pálcikával – ezt a nők többsége nem érzi, de előfordulhat, hogy pecsételő vérzést vagy enyhe alhasi görcsöket tapasztalunk, ez teljesen normális. A mintavétel előtt vagy után is történhet a kolposzkópos vizsgálat, mely során az orvos egy mikroszkóphoz hasonló eszközzel vizsgálja meg a hámszövetet sérülések és rendellenességek után kutatva. Ezt követi a kétkezes tapintásos vizsgálat, mellyel a méh és a petefészkek méretét, elhelyezkedését ellenőrzi a nőgyógyász: két ujját a hüvelybe, a másik kezét pedig a hasfalra helyezve végzi a vizsgálatot. Egy alapos rákszűréshez a hüvelyi ultrahang és a mellek tapintásos vizsgálata is hozzátartozik.

A rákszűrés eredményét az úgynevezett Papanicolaou-szintek szerint osztályozzák: a P1-es lelet a kifogástalanul egészséges sejteket jelenti, és P2-es eredménynél sem érdemes aggódnunk: bár ez esetben már előfordulnak éptől eltérő sejtek, a lelet negatívnak számít, és nincs további tennivaló. Szexuális életet élő nőknél egyébként ez a lelet a legjellemzőbb. P3-as lelet esetén rendellenes sejtek találhatók a kenetben, így kezelés után meg kell ismételni a vizsgálatot. A P4-es és P5-ös eredmények már daganatra utalnak, a kettő közt annyi a különbség, hogy a P5 esetében biztosan daganat okozza az eltérést.

Érdemes tudni a rákszűrés tb-szabályozásáról is: hazánkban hivatalosan háromévente ajánlott és finanszírozott a rákszűrés, ám a legtöbb helyen évente is elvégzik ingyenesen, ha kérjük. Sajnos az általános szűrés nem foglalja magában a HPV-szűrést, melyet csak akkor végeznek el térítésmentesen, ha a citológiai lelet pozitív, egyéb esetben fizetnünk kell érte. Az évenkénti rákszűrés azonban mindenképp fontos, ugyanis az időben diagnosztizált méhnyakrák igen magas arányban gyógyítható. A HPV okozta méhnyakrák halálozási rátája EU-s viszonylatban hazánkban kiemelkedően magas, melynek az okai közé tartozik a rákszűrés elhanyagolása, illetve a védőoltás mellőzése. A HPV elleni vakcinákat felnőttkorban is beadathatjuk magunknak és a párunknak is. Hazánkban évente félezer nőt veszítünk el többnyire HPV okozta méhnyakrák miatt1 – ez szörnyen magas szám tekintve, hogy a fertőzés megelőzhető lenne, a daganat pedig rendszeres szűrővizsgálat esetén időben felismerhető és gyógyítható. Ne hagyd, hogy a vizsgálattól való félelem befolyásoljon – jelentkezz be az évenkénti rákszűrésre még ma!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.

1 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
2 Serrano B et al. Infect Agent Cancer. 2012;7:38
3 Castellsague X et al. Presented at: 28th International Papillomavirus Conference; November 30–December 6, 2012; San Juan, Puerto Rico
4 Alemany L. et al. Eur J Cancer (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.ejca.2014.07.018.
5 de Sanjosé S et al. Eur J Cancer. 2013;49:3450-3461
6 Marek E. et al. Difficulties in the prevention of cervical cancer: Adults’ attitudes towards HPV vaccination 3 years after introducing the vaccine in Hungary. Vaccine 29 (2011) 5122-5129
7 Donovan B, Franklin N, Guy R, Grulich AE, Regan DG, Ali H, Wand H, Fairley CK. Quadrivalent human papillomavirus vaccination and trends in genital warts in Australia: analysis of national sentinel surveillance data. Lancet Infect Dis 2011; 11:39-44
8 Kilenc komponensű HPV vakcina alkalmazási előírás