Aki korábban sosem gondolt szűrővizsgálatra és nem találkozott a HPV vírus következményeivel, annak az anyaság aktuálissá teszi a fokozottabb elővigyázatosságot e téren is. A HPV ugyanis nem válogat: a magzat is megfertőződhet a vírussal, amennyiben az anya vírushordozó.

Már a gyermekvállalás tervezésekor érdemes elvégezni a HPV szűrővizsgálatot, ugyanis a korai diagnózissal a fertőzés könnyebben kezelhető. A HPV-okozta rákmegelőző állapotok műtéti kezelése már magában rejti a méhnyaki elégtelenség kockázatát is, amely később vetélésekhez vagy koraszüléshez is vezethet – Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos szerint. A műtét ugyanis a méhnyak részleges kimetszésével, ezáltal a méhnyák termelődésének csökkenésével jár.

A terhesség során felfedezett HPV fertőzés kezelése fizikailag is veszélyeztetheti a magzat állapotát, kezelés nélkül viszont a szüléskor, a szülőcsatornán áthaladva a magzat a légutak fertőzése révén kaphatja el a HPV vírust. Ennek szövődménye a légúti papillomatosis. A gége papillomája hangképzési akadályt okozhat, ezáltal furcsa sírási hangot hallat a csecsemő. Kezelése nehézkes, hiszen a légutakban kialakuló szemölcsöket sebészeti beavatkozással kell eltávolítani, de nincs garancia arra, hogy nem újulnak ki. A szemölcsök növekedése akár a légutak elzáródásához is vezethet.

A gyermekvállalással kapcsolatos két legijesztőbb szövődmény – a vetélés kockázata és az újszülöttnél kialakuló légúti papillomatosis – mindenképpen arra utal, hogy a HPV fertőzés kockázata túlmutat az anya immunrendszerének roncsolódásán. Reprodukciós képességünk és gyermekünk egészsége múlik a korai felismerésen és kezelésen.

Amikor magunkat védjük a HPV vírusfertőzéssel szemben, valójában gyermekeinkről is gondoskodunk a legközvetlenebb eszközökkel. A tudatos családtervezés első lépése saját szervezetünk „rendbetétele”, hogy a kis jövevény számára is áldás legyen beköltözni hozzánk. Nem is tekinthetjük erőfeszítésnek a rendszeres HPV szűrővizsgálatot és az időben beadatott HPV elleni védőoltást.

A szűrővizsgálatokat rendszeres nemi élet mellett évente érdemes elvégeztetni, a HPV elleni védőoltás már 9-11 éves kislányoknak beadható. Sokunk számára ebben a korban még nem volt hozzáférhető az oltóanyag, természetesen. Szerencsére, az oltás fiatal felnőtt korban és a szexuálisan aktív évek alatt bármikor beadható. Fontos tudni, hogy a védettség kialakulását akadályozhatja a szervezetben már meglévő HPV fertőzés. Ezért is lényeges komolyan venni a szűrővizsgálatokat!

A HPV elleni védőoltások által szavatolt védettségi idő minimálisan 8 év, de a tapasztalatok alapján hosszabb hatással számolhatunk.1,2 A lényeg, hogy még az aktív védettségi időszakra tervezzük a gyermekáldást, ne kockáztassuk a magzat egészségét. A láthatatlan kórokozóval szemben ugyanis a már fertőzött kismama a terhesség során még védtelenebbé válik: gyorsabban növekedhetnek a szemölcsök és a rákos sejtek is.

Tegyük ki a HPV vírus számára a behajtani tilos jelzést, és védjük meg magunkat és gyermekeinket a kéretlen betolakodóktól!

Az Ön egészségi állapotával, vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

Forrás:

1. Gardasil9 alkalmazási előírás. http://ec.europa.eu/health/documents/community-register/html/h1007.htm
2. Hum Vaccin Immunother.2018 Feb 1;14(2):396-403. doi: 10.1080/21645515.2017.1403700. Epub 2018.05.28.