Nyár derekán járunk, fesztiválok, vízpart, külföldi nyaralások és sok buli, ami a fertőzésveszély megnövekedésével is jár – így a HPV vírussal is könnyebben találkozunk. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a HPV fertőzést és szövődményeit?

A HPV vírusfertőzés sokáig tünetmentesen lappanghat a szervezetben, emiatt is fontos nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre. Sokat tehetünk egészségünk védelmében, ha megfelelő tudatossággal és felkészültséggel rendelkezünk.

Az első és legfontosabb lépés az immunizálás, vagyis a HPV elleni védőoltás beadatása. Ha gyermekkorban erre még nem került sor, fiatal felnőttkorban és felnőttként is élhetünk ezzel a lehetőséggel. Az immunrendszer a kapott HPV vakcina alapján a későbbiekben beazonosítja a támadó vírustörzseket, és ellenanyaggal védekezik a fertőzésekkel szemben.

A HPV elleni védőoltás önmagában nem fog minden veszélyt elhárítani: szükség van a felelős magatartásra is a szexuális viselkedés terén. Mivel a HPV vírus a nyálkahártyával és a bőrkontaktussal is terjedhet, a nemi érintkezés során a védekezés egyik eszköze az óvszer, a másik a biztonságos partnerválasztás. Párkapcsolatban természetes lehet a közös védekezés, azaz mindkét fél beoltása HPV elleni vakcinával. A fertőzésveszély nyilvánvalóan magasabb alkalmi partnerekkel való kontaktus esetén.

Fesztivál, buli, szórakozás akkor lesz felhőtlen, ha elkerüljük a fertőzéseket, így a HPV vírusfertőzést is. A HPV elleni védőoltás mellett az elővigyázatosság is hasznunkra lesz a védekezésben: lehetőleg használjunk saját poharat, és ne igyunk üvegből vagy más poharából, még szívószállal sem. A HPV vírus ugyanis a nyálkahártyával való érintkezés során is képes terjedni.

Külön figyeljünk a személyes higiéniára nyilvános mellékhelyiségek használatakor: tartsunk kéznél fertőtlenítő törlőkendőt, amivel az ülőkét letörölhetjük mielőtt ráülnénk, hiszen a HPV fertőzés bőrkontaktussal is elkapható. Igényesebb helyeken papírgyűrűt is találunk a mosdóban, amit a felületre helyezhetünk – bár ez igen ritka a tömegrendezvények helyszínein.

A nyár a kozmetikai kezelések gyakoriságában is növekedést mutat. Bár jellemzően a kozmetikai szolgáltatások bizalmi viszonyon alapulnak, érdemes óvatosnak lenni, hiszen a HPV vírust a nem megfelelő higiéniával dolgozó szalonokban is elkaphatjuk. Ugyanez érvényes a testkezeléseket végző készülékekre: ügyeljünk arra, hogy használat előtt fertőtlenítsük a fekvő infraszaunát vagy a szoláriumot.

A tudatosság tehát a legfontosabb védekezési eszköz nyáron is. A HPV elleni védőoltás beadatásával lényegesen csökkentjük a nyári HPV fertőzésveszélyt is.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.