Amit rosszul gondolunk a HPV-ről

Szeretjük nyugtatni magunkat, elaltatni a félelmet – akár téves információkkal is. Az ember már csak ilyen! Ezzel csak az a probléma, hogy a tévhiteknek komoly következményei is lehetnek, mint például a HPV fertőzéssel kapcsolatos hiedelmeknek az egészségünkre. A Humán Papillomavírussal kapcsolatban – amely a méhnyakrák és más genitális rákos betegségek okozója – több félreértés lassítja, sok esetben gátolja a szűrővizsgálatok elkezdését és a védőoltás beadatását. Íme néhány „csúsztatás”, amely helyreigazítást követel:

 

  • A HPV csak a nőket fertőzheti meg

Bár a méhnyakrák valóban csak nőknél fordulhat elő, a HPV vírus nem kizárólag a méhnyakrák kialakulásáért felelős. A hímvesszőrák, a végbélnyílás környékén kialakuló daganatos megbetegedések, valamint több, a fej és nyak tájékán megjelenő rák-típusért* is a HPV a felelős. Ez utóbbiak mindegyikében érintettek a férfiak is. A genitális szemölcsök és rákok leginkább a szexuális élet során szerzett HPV fertőzés következményei.

  • A HPV vírus elleni védőoltás meddőséget okoz

Szerencsére, ez egyáltalán nem igaz. A HPV elleni védőoltás nem azon a szerven fejti ki a hatását, amelyiket védi, hanem magát az immunrendszert tanítja meg felismerni, hogyan néz ki a betolakodó vírus és hogyan lehet semlegesíteni. Például, ahogy az influenza elleni védőoltás sem a torkunkra hat, úgy a méhnyakráktól védő vakcina sem a méhnyakra. A HPV elleni védőoltást ráadásul férfiak is megkaphatják, akiknek nincs ilyen szervük. A védettség kialakításáért a szervezetünkben lévő fehérvérsejtek egyes típusai a felelősek – ez nemtől függetlenül működik, így nagyon fontos, hogy egy párkapcsolatban férfinál és nőnél egyaránt releváns a vakcina beadatása.

  • A HPV védőoltás diabéteszt vagy autizmust okoz

Korábban a mumpsz-kanyaró-rózsahimlő (MMR) elleni védőoltásról gondolták, hogy autizmust okoz, ám a kutatások bizonyították, hogy nincs ilyen összefüggés. A tévhit oka egy véletlen egybeesés: az autizmus tünetei általában 1,5 éves kor körül jelennek meg, amikor az MMR oltás első adagját kell beadni. A vizsgálatok semmilyen kapcsolatot nem mutattak ki a HPV vírus elleni oltás és a diabétesz vagy az autizmus között sem.

  • A méhnyakrák örökölhető betegség, ezért nincs mit tenni ellene

Ez ugyancsak hamis állítás, mert a kutatások bebizonyították, hogy a méhnyakrák és a hozzá hasonló – akár a férfiaknál is előforduló – rákos genitális betegségek 90 százaléka a HPV vírushoz köthető, nem pedig az immunrendszerünkhöz, amelyet az életünk során örökölt és szerzett tényezők befolyásolnak.

  • Higany található a HPV elleni vakcinában

Való igaz, hogy korábban más oltóanyagokban használtak higanyt, de akkor sem a mérgező, szervetlen formájában, hanem szerves vegyületként, igen kis mennyiségben. Ma már viszont egyetlen vakcinában sem használják, így a HPV vírus elleni oltásban sem található higany.

Jól látható, hogy a HPV vírus nem kímél sem nőt, sem férfit, és a leginkább veszélyeztetett az aktív szexuális életet élők csoportja. A félreértések és a tévhitek elkerülése érdekében minden esetben hiteles forrásból érdemes tájékozódni. A HPV fertőzés következményeinek leküzdésében a legfontosabb az időbeni felismerés a szűrővizsgálatokon. A HPV fertőzés megelőzésének kulcsa viszont a védőoltásokkal időben kialakított védettség.

 

*A HPV vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki rákos megbetegedések megelőzésére.

Az Ön egészségi állapotával, vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.