A gyermekek kíváncsisága valóságos kincs, amikor fontos, a betegségek megelőzésével kapcsolatos felvilágosításról van szó. A legkényesebb témákat is lehet természetesen kezelni úgy, hogy a veszélyekre megfelelő hangsúlyok kerüljenek. A HPV vírussal kapcsolatos ismeretekkel rendszerint akkor találkozunk, amikor már baj van, és kezelésre van szükség. Szülői felelősség is, hogy gyermekeinket tudatosan óvjuk a fertőzésektől, és aktívan bevonjuk a megelőzésbe.

A korai immunizáció szerepe a HPV vírus elleni küzdelemben

A HPV a világon az egyik legelterjedtebb, szexuális úton terjedő vírus, amely ellen egyrészt korai immunizációval védekezhetünk. A védelem konkrét eszköze a HPV védőoltás, amelyet már 9 éves kortól beadathatunk. Mivel a szervezet memóriasejtekben tárolja az információkat, ezért, ha évek múltán az aktív ellenanyagszint csökken, a szervezet még mindig felismeri a kórokozót, amely ellen a HPV védőoltást kaptuk. Világszerte évente 2-3 millió ember életét köszönhetjük a HPV elleni immunizációs programnak, tehát a HPV elleni védőoltás az egyik leghatékonyabb módja a megelőzésnek.

A minőségi felvilágosítás életet menthet: a HPV fertőzés megelőzhető

Gyermekeink védelmének másik fontos pillére a korai felvilágosítás, a beszélgetések, amelyek elengedhetetlenek a tudatos magatartás kialakításához és megerősítéséhez. Az első együttlét alkalmával a lányok fele nem használ védekezési eszközt, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig soha nem él ezzel a lehetőséggel. A főleg szexuális úton terjedő HPV vírusfertőzés veszélyei megfelelő védekezéssel jelentősen lecsökkennek.

Szülőként manapság gyakran tapasztaljuk, hogy kiskamasz gyermekeink sok és sokféle információval rendelkeznek a szexuális életről, ám ez a tudás minőségében nem feltétlenül segíti a szexuális érettségüket. Emiatt is kulcsfontosságú, hogy a betegségek megelőzésével kapcsolatos felvilágosítás ne kampányszerűen, hanem az életkornak megfelelő érdeklődésük szerint folyamatosan történjen. A HPV vírussal szembeni védekezés tudatos és fegyelmezett magatartást kíván, ennek kialakítása időigényes és őszinte kommunikációval érhető el.

Figyelnünk kell arra is, hogy minél előbb eloszlassuk a fiatalok körében a HPV fertőzéssel kapcsolatos tévhiteket. Magyarországon minden negyedik fiatal azt gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek, közel háromnegyedük szerint a HPV kizárólag a nőket fertőzheti meg, és a fiatal korosztály több mint fele bízik abban, hogy az óvszer minden nemi úton terjedő betegség ellen védelmet nyújt. 2

Valójában a HPV vírus mindkét nemet megfertőzheti, bizonyos országokban a férfiak fele már vírushordozó 3. A megelőzést pedig nem lehet kizárólag az óvszerre bízni, hiszen a HPV fertőzés nem csak az aktus útján terjed, hanem bőrkontaktus révén is, de a nyálkahártya is vírushordozó. A 16 éves kor feletti fiatalok fele már aktív nemi életet él, ezért a HPV veszélyeire vonatkozó pontos felvilágosítás és a korai megelőzés rendkívül fontos.

Személyes példamutatással erősítjük a HPV elleni tudatos védekezést

A riasztó magyarországi statisztikák ismeretében – évente 1000–12001 nőt diagnosztizálnak HPV okozta méhnyakrákkal, amely háromszor annyi halálos áldozatot követel, mint Európa többi országában – nem kérdés, hogy életmentő a védőoltás és a korai felvilágosítás. Szülőként személyes példamutatással is formálhatjuk gyermekeink attitűdjét, a HPV elleni védőoltás beadatásával.

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

1. Szentirmay Z.,Veleczki Zs.,Kásler M. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
2. https://hpvdoktor.hu/wp-content/uploads/2018/07/Az-elso-NRC-FlowPR.pdf Letöltés ideje: 2018. Július 30.
3. http://www.hpvcentre.net/statistics/reports/XWX.pdf Letöltés ideje: 2018. Július 12.