HPV elleni oltás

Mikor és kit érdemes oltani?

Az oltást elsősorban fiatalkorban érdemes beadatni.

  • Bár a védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban, nemtől függetlenül beadható, de a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja, így jó eséllyel megelőzhető a megfertőződés.1

  • A nemzetközi ajánlások emiatt 11-12 éves kor körül javasolják a HPV elleni védőoltás beadását.2

  • A már kialakult HPV-fertőzést nem tudjuk gyógyítani, így a megelőzés kiemelt fontosságú.3

A korábbi vagy meglévő HPV-fertőzés ellenére érdemes beadatni a védőoltást?

  • Az ACIP (amerikai oltási tanácsadó testület) ajánlása szerint azoknak is érdemes HPV elleni védőoltást kapniuk, akik HPV-fertőzöttek, vagy már kialakult náluk a rákmegelőző állapot.4

  • A védőoltáshoz nem szükséges megelőző HPV-szűrővizsgálat.5

  • Az oltás nem gyógyítja meg a fennálló fertőzést vagy rákmegelőző állapotot, és nem tudja meggyógyítani a már kialakult megbetegedést, megvédhet viszont más magas kockázatú HPV-típusoktól, vagy az újrafertőződéstől.3

HPV-vel nem csak egyszer fertőződhetünk meg életünk során. A fertőzések nagy része átmeneti, de a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírusokat újra és újra el lehet kapni.1 Az oltás beadása után viszont felépül a védettség, ami megvéd az újbóli megfertőződés ellen.

A HPV elleni védőoltás elérhetősége

A 12 .életévüket betöltött, 7. osztályos lányok és fiúk a Nemzeti Immunizációs Program részeként, térítésmentesen juthatnak hozzá a HPV elleni védőoltáshoz. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani az ingyenes HPV elleni védőoltást, amely nem kötelező, hanem szabadon választható, és a beadásához a szülő írásbeli nyilatkozata szükséges.6

Tudjon meg többet az Iskolai HPV elleni oltásról!

Már nem vagyok tini, lecsúsztam az oltásról?

Felnőtt korban is érdemes beoltatni magunkat, mert a jövőbeni, más típusokkal történő fertőzéstől, vagy az újrafertőződéstől óvhatjuk meg magunkat és párunkat is. Ha szeretne többet tudni a védőoltásról vagy a HPV kockázatairól, forduljon kezelőorvosához!

Az oltási programból kimaradt fiúk, a felnőtt nők és férfiak részére a védőoltás szakorvosi recept és térítés ellenében érhető el a patikákban.

A HPV elleni oltásról általában

Az oltásokat korszerű technológiával állítják elő. Az oltás csak a vírus külső burkának egy kis darabját tartalmazza, azaz nem tartalmaz élő vírust.7 Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót.

  • A HPV elleni védőoltás – vagy ahogy a legtöbben ismerik, a méhnyakrák elleni védőoltás – a leggyakoribb HPV-típusok okozta megbetegedések, többek között a méhnyakrák5 megelőzésére szolgál.

  • A 9 komponensű HPV elleni védőoltás, mely a vakcinában lévő HPV-típusok ( HPV6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), által okozott méhnyakrák a szeméremtesti, és a hüvely, végbélnyílás rosszindulatú daganatos elváltozásainak, valamint a nemi szervi szemölcsök megelőzésére szolgál,7 a Nemzeti Immunizációs Program keretében a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos gyerekek számára ingyenesen,6 a Programból kimaradtak és a felnőttek számára pedig vényre, térítés ellenében érhető el.7
  • A 9 komponensű vakcina hét olyan, gyakori HPV-típus ellen nyújthat védelmet,7 amelyek együttesen a méhnyakrákos megbetegedések nagyjából 90%-áért felelősek.5 Ez az oltás segít a 6 és 11-es HPV-típusok elleni védelemben is, amelyek a nemi szervi szemölcsök több mint 90%-át okozzák.8

Ha az oltás biztonságosságáról szeretne többet megtudni:

Az oltások biztonságossága

A HPV oltás története

1972-ben Stefania Jabłońska lengyel kutatónő írta le először, hogy bizonyos bőrdaganatok kialakulásával kapcsolatba hozható egy vírusfertőzés, a HPV. 1976-ban az Egyesült Államokban ismerte föl Harald zur Hausen német kutató, hogy a nagyon gyakori méhnyakrák kialakulásának hátterében is ez a vírus áll. Az, hogy egy vírusfertőzés rákot okoz, akkoriban korszakalkotó gondolat volt (ezért a munkájáért zur Hausen 2008-ban Nobel-díjat is kapott), és lehetőséget adott arra, hogy daganatok ellen védőoltások kifejlesztésével védekezzünk.

Mérföldkövek:

Elkezdődik a méhnyakrák kórokozójának kutatása.

Izolálják a HPV-16-ot.

Megjelenik az első közlemény a HPV okozta fej-nyaki daganatokról.

Az FDA és az EMEA engedélyezi az első HPV elleni védőoltást (4 komponensű).

Magyarországon is elérhető a 4 komponensű HPV elleni védőoltás.

Orvosi Nobel-díj a HPV és a méhnyakrák összefüggésének kimutatásáért.

A 2 komponensű HPV elleni oltás bekerül a Nemzeti Immunizációs Programba.

Magyarországon is elérhető a 9 komponensű HPV elleni védőoltás.

9 komponensű védőoltás a Nemzeti Immunizációs Programban.

A hetedik osztályos fiúk HPV elleni oltása is megkezdődik (9 komponensű védőoltással).

Tudjon meg többet a HPV elleni oltás történetéről

Információért forduljon gyermekorvosához, családorvosához, nőgyógyász vagy urológus szakorvoshoz, illetve védőoltási tanácsadóhoz!

Referenciák:

  1. WHO Fact Sheets: Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer https://www.who.int/news-room/fact-sheet/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer Megtekintés dátuma: 2023.08.18.
  2. https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine.html Megtekintés dátuma: 2023.08.18.
  3. Sexually Transmitted Diseases (STDs). Centers for Disease Control and Prevention http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Megtekintés dátuma: 2023.08.18.
  4. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6305a1.htm Megtekintés dátuma: 2023.08.18.
  5. https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-vaccines.html Megtekintés dátuma: 2023.08.18.
  6. Az NNK módszertani levele a 2023. évi védőoltásokról https://www.antsz.hu/data/cms107585/VML_2023_NNK.pdf Megtekintés dátuma: 2023.08.18.
  7. https://www.ema.europa.eu/hu/documents/product-information/gardasil-9-epar-product-information_hu.pdf Megtekintés dátuma: 2023.09.08.
  8. Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

A HPV és a terjedése

Nemzetközi tapasztalatok

Az oltások biztonságossága