A védő-
oltásról

  • Pontosan mi ellen véd?

  • Milyen védőoltások léteznek?

  • Mennyire hatásosak?

  • Fertőzhet az oltás?

  • Milyen kutatások előzik meg a védőoltás gyártását?

  • Az élettapasztalatok igazolják az oltás hatásosságát?

A rosszindulatú daganatok többségéért - a méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékáért - a HPV 16-os és 18-as típusai tehetőek felelőssé, a nemi szervi szemölcsök kialakulását (valamint az újszülöttek, kisgyermekek légutaiban kialakuló növedékeket) pedig elsősorban a HPV 6 és a HPV 11 okozzák. (1)

Azonban a többféle HPV-vel történő egyidejű fertőzés növeli a daganatok kialakulásának kockázatát, így a 6-os és 11-es típusokat sem szabad kevésbé fontosnak tekinteni.

diagram

 

(1) Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

Kétkomponensű védőoltás

Mit kell tudni róla? Két vírustörzs (HPV 16 és 18) ellen hatásos, ennek megfelelően a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben nyújt részleges védelmet. Ezt az oltást csak lányok és nők számára engedélyezték a hatóságok.

Hány oltásból áll a sorozat? A teljes oltási sorozat 2, illetve 3 oltásból áll: 9-14 éves lányoknak 2, az ennél idősebb lányoknak/nőknek 3 oltásból álló sorozat szükséges.


Négykomponensű védőoltás:

Mit kell tudni róla? Kiterjedtebb védelmet nyújt, hiszen a fent említett, négy leggyakrabban betegséget okozó HPV-típus (HPV 6, 11, 16 és 18) ellen fejlesztették ki, tehát a méhnyakrák, a szeméremtesti és a hüvelyrák, a végbélnyílás rákja, valamint a nemi szervi szemölcsök ellen is hatásos. A lányok és nők mellett fiúknak és férfiaknak is adható.

Hány oltásból áll a sorozat? A teljes oltási sorozat 2, illetve 3 oltásból áll: 9-13 éves korban 2 oltás is elegendő (fiúknak és lányoknak egyaránt), az ennél idősebb korosztálynak 3 oltásból álló sorozat szükséges.
 

Klienckomponensű védőoltás:

Mit kell tudni róla? A kilenckomponensű védőoltás magában foglalja a 4-komponensű védőoltásban lévő HPV típusok részecskéit és ezeken kívül további 5 vírustörzs ellen nyújt védelmet (31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as), de a HPV 6 és 11-es törzsekkel szemben is védelmet jelent, amelyek  összességében több betegség megelőzését jelenthetik. A négykomponensű oltáshoz képest 20%-kal nagyobb, 90%-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben (1), a férfiakat is érintő végbélnyíláskörüli rákok esetén pedig közel teljes körű, 95%-os védelmet nyújt (2). A hüvelyrákkal szemben szintén jelentősen nagyobb, 85%-os védelmet biztosít (3), a szeméremtesti rák esetén 90%-os biztonságot nyújt (4), és emellett szinte 100%-ban megelőzi a nemi szervi szemölcsök kialakulását (1).

Hány oltásból áll a sorozat? A kilenckomponensű HPV elleni vakcina 9 éves kortól, háromoltásos sémában adható. Az adagolást illetően az oltás alkalmazási előírása a mérvadó, és egyaránt alkalmazható mindkét nemnél.

 

(1) Serrano B et al. Infect Agent Cancer. 2012;7:38

(2) Castellsague X et al. Presented at: 28th International Papillomavirus Conference; November 30–December 6, 2012; San Juan, Puerto Rico

(3) Alemany L. et al. Eur J Cancer (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.ejca.2014.07.018.

(4) de Sanjosé S et al. Eur J Cancer. 2013;49:3450-3461

A hazánkban ma forgalomban lévő HPV vakcinák különböző mértékben képesek megelőzni a különböző méhnyakrákos, szeméremtesti és hüvelyi rákos megbetegedéseket. Mindegyik vakcina csak azon HPV típusok ellen véd, amelyeket a vakcinában lévő HPV részecskék megjelenítenek az immunrendszer számára. Ezért minél több HPV típus ellen tudjuk felkészíteni az immunrendszerünket egy oltással, annál többféle HPV típus által okozott rákos megbetegedést tudunk nagy eséllyel megelőzni. A nemi szervi szemölcsök és az anális rákos megbetegedések megelőzésére a 4- és 9-komponensű vakcina rendelkezik igazolt hatékonysággal.

 

Sokan azt gondolják, hogy maga az oltás is terjesztheti a fertőzést, és serkenti a rákos daganatok kialakulását. Ez tévedés: az oltóanyag nem tartalmaz vírust, hanem csak annak egy kivont elemét. Egy mesterséges fehérjét tartalmazó vírusrészecskét foglal magában, ami pont úgy néz ki, mint a vírus külső burkát alkotó fehérje. Ez a mesterséges fehérje tanítja meg az immunrendszert a HPV kórokozó felismerésére. (A vírus fertőzőképességéért egyébként a vírus örökítő anyaga, DNS-e felelős.)

Fontos megjegyezni azt is, hogy a gyerekkori fertőző betegségekkel ellentétben a HPV fertőzésen történő átesés után általában nem alakul ki természetes védettség

fertoz

Az emberek egy része – teljesen alaptalanul – attól tart, hogy a vakcinák gyártása és piacra kerülése előtt a gyógyszervállalatok nem végzik el a szükséges vizsgálatokat, és nem lehet pontosan tudni, hogy az oltóanyag pár év elteltével milyen folyamatokat indíthat el a szervezetben.

Sokan nem is tudják, hogy komoly klinikai vizsgálatokra van szükség a forgalomba hozatal előtt. A kutatások valójában minden esetben szigorú kontroll mellett, számos tudós és szakember részvételével zajlanak. Statisztikusok számolják ki, hogy az oltóanyag hatásának értékelhetőségéhez hány fő bevonására és mennyi időre van szükség. A folyamatot tehát szigorú protokoll szabályozza, és a szakembereknek az oltóanyag hatásosságával és esetleges mellékhatásaival kapcsolatban minden lényeges szempontot monitorozniuk kell. A vakcina klinikai vizsgálatait az Európai Uniós hatóságok szorosan követik és ellenőrzik. A klinikai vizsgálatokban résztvevő személyek egy részével később is kapcsolatban maradnak, így ellenőrizni tudják, hogy több év elteltével is hatásos-e a vakcina és jelentkeznek-e esetleges mellékhatások. A HPV vakcinák két- és négykomponensű változatainak hatásosságát és biztonságosságát (lehetséges mellékhatásait) vizsgáló kutatásokat több tízezer páciens bevonásával végezték el, akiket azóta is - most már több mint 10 éve - utánkövetnek.

Gyógyszerek és védőoltások kizárólag úgy kerülhetnek forgalomba, ha az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján a gyógyszerügyi hatóságok (a HPV elleni védőoltások esetében az EMA, azaz az Európai Gyógyszerügyi Hatóság) a készítmények hatásosságának és biztonságosságának az értékelése során arra a megállapításra jutnak, hogy a készítmények terápiás előnyei meghaladják az alkalmazásukkal esetlegesen együtt járó kockázatokat.

Sokan idegenkednek az oltástól az esetleges mellékhatások miatt (1), miközben az ausztrál vakcinációs program eredménye önmagáért beszél, és igazolja a védőoltás hatásosságát. A kontinensen - alig egy évvel a HPV elleni védőoltás forgalomba kerülése után - nemzeti oltási programot kezdtek, amely során másfél millió embert oltottak be a négykomponensű vakcinával, és öt év alatt 93 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcs előfordulása az oltottak között. Mivel a fertőzést követően a szemölcs gyorsabban jelenik meg, mint a méhnyakrák, így az eredmény a nemi szervi szemölcsök tekintetében az oltóanyag hatásosságát is igazolta anélkül, hogy évtizedeket kellett volna várni (2).

A forgalomba hozatalt követően az esetleges mellékhatásokat folyamatosan monitorozni kell: az orvosoknak és a gyógyszergyártóknak kötelességük jelenteni a gyógyszerügyi hatóságoknak, ha ilyeneket tapasztalnak. Hasonlóan történt ez az ausztrál oltási program során is, ahol egyébként súlyos, a vakcinával ok-okozati összefüggésbe hozható nemkívánatos eseményeket nem jelentettek.

A világszerte felhasznált HPV vakcinák száma meghaladta a 232 millió dózist, amelyek segítségével megközelítőleg 70 millió ember részesült idáig védőoltásban.

 

(1) Difficulties in the prevention of cervical cancer: Adults’ attitudes towards HPV vaccination 3 years after introducing the vaccine in Hungary (2011)

(2) Donovan B, Franklin N, Guy R, Grulich AE, Regan DG, Ali H, Wand H, Fairley CK. Quadrivalent human papillomavirus vaccination and trends in genital warts in Australia: analysis of national sentinel surveillance data. Lancet Infect Dis 2011; 11:39-44

Hogyan jelentkezhetek oltásra?
Ha az orvosoddal történő konzultációt követően úgy döntöttél, hogy szeretnéd beoltatni magad, akkor az alábbi linkre kattintva megtalálod azoknak az intézményeknek a listáját, ahol erre van lehetőség.
Intézmények, ahol megkaphatod az oltást